czwartek, 25 sierpnia 2016

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą.

Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Babeczki są nie tylko proste w wykonaniu, ale również bardzo pyszne. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 szklanka jeżyn
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek, ja piekłam w kartonowych mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam wtedy więcej sztuk.

3. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście, lekko wciskając je do środka.

4. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone babeczki studzimy.

5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Gdy polewa zastygnie babeczki są gotowe do podania.

7. Smacznego.

6 komentarzy: