poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto ,,Shrek''

Jest to pyszne i lekkie ciasto. Trochę pracochłonne, ale warto się pomęczyć. Mięciutki biszkopt, krem z zielonego soku, delicje, pianka ze śmietanki i wszystko wykończone galaretką. Słodycz tego ciasta jest taka w sam raz. Polecam na różne okazję. Idealne z filiżanką ulubionej kawy.

 





Potrzebujemy:

Na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
10 łyżek oleju
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Na zielony krem:
1 sok zielony Pysio ( 900 ml )
3 budynie waniliowe

Na masę śmietankową:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 zielona galaretka

Dodatkowo:
2 opakowania delicji ( około 30 dag łącznie )
2 zielone galaretki



Wykonanie pysznego ciasta:


1. Biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i ciepłą wodę, ucieramy kilka chwil. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

2. Krem zielony: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie zieloną masę jeszcze gorącą wykładamy na biszkopt. Dokładnie studzimy. Następnie układamy w równych rzędach delicje.

3. Krem śmietankowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy. Masę śmietankową wykładamy równomiernie na delicjach. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia pianki.

4. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na kilka godzin.

5. Podanie: Stężone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.


8 komentarzy: