Witam Was cieplutko :)
Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
2 śmietanki typu ,,śnieżka''
300 ml zimnego mleka
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich
Dodatkowo:
1 galaretka o smaku owców leśnych
1 szklanka gorącej wody
Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem:
1.
Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka
miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i
chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia,
miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal
miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
3.
Pieczenie: Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze
180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy
jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
4.
Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy.
5.
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy rozgniecione jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
6.
Przekładanie: Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na piankę lekko wciskamy galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
7.
Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml.
Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek.
Owoce mogą być świeże jak i mrożone.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.