niedziela, 5 maja 2019

Szpinakowa babka.

Witam Was cieplutko w deszczową niedzielę.

Dzisiaj częstuję pyszną babką ze szpinakiem. Taka babka jest idealna na świąteczny stół. W pięknym zielonym kolorze wprowadzi wiosenny nastrój do naszego domu. Polecam upiec i częstować gości i rodzinę. Dodam, że szpinak nie jest w cieście wyczuwalny. Już pisałam kilka razy, że uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Kto nie piekł zachęcam do odważenia się. Ciasta ze szpinakiem są lekko wilgotne i niezwykle delikatne. Polecam :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 duże jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
10 dag szpinaku rozdrobnionego mrożonego



Wykonanie pysznej babki szpinakowej:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ucieramy.


2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do ciasta i dokładnie ucieramy.


3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.


5. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.


6. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach 35 cm x 10 cm x 7 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

sobota, 4 maja 2019

Łatwy jabłecznik.

Takie ciasto można przygotować bardzo szybko z produktów, które zawsze mamy w szafce kuchennej. Ciasto można przygotować dla niespodziewanych gości lub szybki podwieczorek. Bardzo puszyste i bardzo pyszne. Na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka, a duża ilość jabłek sprawia, że jest idealne. Polecam. Upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 -5 średnich jabłek

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie pysznego ciasta z jabłkami:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy.




2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia i suchego patyczka.


4. Pudrowanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem.


5. Podanie: Ciasto podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około osiem sporych porcji.
Tortownica o średnicy około 23 cm.










piątek, 3 maja 2019

Kakaowa babka.

Witam Was cieplutko :)

Przepis znaleziony w starym zeszycie-babeczka wyszła puszysta i bardzo smaczna. Mocno czekoladowa i mleczna. Kto jeszcze takiej nie piekł to zachęcam, warto. Nie tylko na świąteczny stół, ale też na podwieczorek z filiżanką ulubionej kawy, a do tej babki kawa pasuje idealnie. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)











Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mleka
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania ciasta



 Wykonanie pysznej kakaowej babki:


1. Mleko z kakao przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie studzimy.


 2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy na puszystość. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i mleko z kakao. Dokładnie miksujemy


 3. Ciasto przekładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.


 4. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczoną. Upieczoną lekko studzimy i jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy.


 5. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem i kroimy. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.

czwartek, 2 maja 2019

Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką.

Witam Was cieplutko :)

Uwielbiam piec ciasta ze szpinakiem. Są pyszne, najlepsze. Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny. Takim ciastem można zaskoczyć rodzinę i gości. Polecam moją wersję z lekką pianką, galaretką i jagodami. Zapewniam, że Wam posmakuje, a kto jeszcze nie jadł takiego ciasta ze szpinaku to zachęcam do spróbowania. Warto. Udanych wypieków życzę :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
2 śmietanki typu ,,śnieżka''
300 ml zimnego mleka
1 galaretka o smaku owoców leśnych
1 szklanka gorącej wody
2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich

Dodatkowo:
1 galaretka o smaku owców leśnych
1 szklanka gorącej wody



Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem:


1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


3. Pieczenie: Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.


4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy.



5. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy na sztywno z mlekiem, dodajemy rozgniecione jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.


 6. Przekładanie: Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na piankę lekko wciskamy galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.


 7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



 Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zamiast ,, śnieżek'' można użyć śmietanki kremówki 30 % tak około 330 ml.
Zamiast jagód kamczackich można użyć borówek.
Owoce mogą być świeże jak i mrożone.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.