niedziela, 3 listopada 2024

Słoikówka-mięso w kawałkach do pieczywa

 Ostatnio bardzo często przygotowuję własnoręcznie wędliny do pieczywa. Są kiełbaski, słoikówki czy inne wędliny. Takie domowe najlepsze. Wiadomo z czego zrobione. Bardzo polecam Wam takie mięsko w słoikach. Pyszne z domowym pieczywem. Dla mnie to najlepsza ta galaretka. Pysznych inspiracji Wam życzę.

 



Potrzebujemy:

1 kg łopatki wieprzowej

1 płaska łyżka soli

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka czosnku suszonego ( granulowanego ) 

2 łyżeczki żelatyny

2 ząbki czosnku

 

 

Wykonanie pysznej słoikówki:

 

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki. Do mięsa dodajemy przyprawy, żelatynę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso dokładnie wyrabiamy, jeżeli jest mało kleiste można dodać zimnej wody, ja do swojego mięsa dodałam pół szklanki zimnej wody.

2. Tak przygotowane mięso przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, bardzo ściśle mięso ubijamy. Słoiki dokładnie zakręcamy. Układamy w garnku z wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 3 godziny. Mięso ma się delikatnie gotować, a woda powinna być zawsze nad poziomem mięsa. Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę.

3. Ugotowane mięso studzimy. Najlepiej studzić w garnku, a następnie zimne przełożyć do lodówki.

4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 200 ml.

Mięso należy dokładnie ubić w słoiczkach, tak żeby nie było wolnych przestrzeni.

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz