wtorek, 5 listopada 2024

Maślane ciasteczka z bezą

 Proste i pyszne ciasteczka. Takie na słodką zachciewajkę. Raz, dwa i gotowe. Ciasto jest bez cukru, ale dopełnia je słodka beza. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Bardzo polecam. Upieczcie.

 

 



Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

15 dag masła 82 %  

1 żółtko

3 łyżki gęstej śmietany 18 %


Na bezę:

1 białko

pół szklanki cukru


Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy dowolnej wielkości krążki.

2. Beza: Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie pianę bezową wykładamy na krążki z ciasta.

3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

4. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam.

Do ciasta nie dodajemy cukru.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz