środa, 2 października 2024

Karpatka z kremem budyniowym

 Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną karpatkę. Tak dawno jej nie piekłam, że miałam obawy czy się uda. Ale wyszła i to nawet bardzo, ładne Karpaty mi się upiekły. Do tego prosty i szybki krem budyniowy i gotowe. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała.




 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki zimnej wody

2 szklanki mąki tortowej

około 8 małych jajek

 

Na krem:

 2 szklanki mleka 3,2 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

1 cukier waniliowy

20 masła 82 %

cukier puder do smaku ( około 4 kopiaste łyżki ) 


Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasta

 


Wykonanie pysznej karpatki:


1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

 2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie  równe części i rozsmarowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Ja studzę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Pamiętajmy, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasto opadnie.

 3. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, następnie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Najlepiej mieszać rózgą. Ugotowany budyń dokładnie studzimy często mieszając żeby nie było grudek. Miękkie masło ucieramy na puszystość do białości, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, następnie dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu i dokładnie ucieramy.

4. Przekładanie: Zimne blaty karpatki przekładamy kremem i oprószamy cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Pamiętajmy, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasto opadnie.

Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.

Budyń i masło do kremu powinny mieć taką samą temperaturę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz