piątek, 11 października 2024

A,la risotto z grzybami leśnymi

To danie jest pyszne. Takie a,la risotto, ale bez ryżu, ale za to z makaronem w kształcie ryżu. Do tego dania użyłam świeżych grzybów, takich prosto z lasu, były to prawdziwki i kurki. Wyszło pysznie i bardzo aromatycznie. Kremowe, obłędne. Polecam. Zróbcie.

 


 


Potrzebujemy:

1 kopiasta łyżka masła 82 %

2 ząbki czosnku

1 średnia cebula

około 30 dag świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki i kurki ) 

200 g makaronu orzo ( makaron w kształcie ryżu ) 

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek świeży lub suszony

około 150 ml śmietanki kremówki 30 %

dowolny ser do posypania

 


Wykonanie pysznego dania:


1. Grzyby oczyszczamy, kroimy na półplasterki i plasterki, płuczemy i przekładamy na sito, żeby odciekły z wody.

2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy żeby nie zrumienić, następnie dodajemy grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy.

3. Pod koniec wsypujemy suchy makaron i gotujemy do miękkości makaronu, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. Często mieszamy.

4. Gdy makaron i pozostałe składniki będą miękkie wlewamy śmietankę kremówkę i dodajemy przyprawy do smaku. Chwilę razem gotujemy. Tak do połączenia się smaków.

5. Danie podajemy posypane ulubionym startym serem. Smacznego życzę.

 


 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.

Można użyć dowolnych grzybów.

 


 


1 komentarz: