niedziela, 13 października 2024

Piaskowe ciasteczka z czekoladą

 Proste i pyszne ciasteczka do popołudniowej kawki. Bardzo kruche, takie lekko piaskowe. Do wykonania w 20 minut plus pieczenie. Można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Niewiele składników i dodam, że są bez jajek. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.

 

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

10 dag masła 82 %

 pół szklanki cukru pudru

na czubek łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

mąka tortowa do podsypania stolnicy

5 dag czekolady mlecznej lub polewy czekoladowej

 


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy ciasteczka.

2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

3. Upieczone ciasteczka studzimy.

4. Czekoladę lub polewę roztapiamy i dekorujemy dowolnie ciasteczka. Odstawiamy do zastygnięcia.

5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę zawsze przesiewam.

Z tej receptury wyszło mi 30 sztuk ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz