niedziela, 21 lipca 2024

Zakręcony tort z lekkim kremem i borówkami

 Moja propozycja na podwieczorek w ogrodzie to taki piękny tort. Tort zakręcony z pysznym kremem i borówkami. Do tego śliczna dekoracja w pastelowych kolorach. Idealny. Bardzo polecam.






 

Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

25 dag serka mascarpone

125 ml śmietanki kremówki

cukier puder do smaku 

1 łyżeczka żelatyny spożywczej

2 łyżki gorącej wody

około 1 szklanka borówek amerykańskich

 

Na mus:

1 szklanka borówek amerykańskich

cukier do smaku

 

Dodatkowo:

melisa do dekoracji

dowolne słodycze do dekoracji np. bezy, draże, jajka cukrowe

borówki

 

 

 

Wykonanie pysznego tortu:


1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy wzdłuż na trzy równe pasy.

2. Mus: Umyte i osuszone borówki przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i gotujemy cały czas mieszając do rozgotowania się i rozpadnięcia owoców. Następnie mus słodzimy do smaku i przecieramy przez gęste sitko. Mus studzimy. Następnie rozsmarowujemy do na biszkoptach.


 

3. Krem: Serek mascarpone, kremówkę i cukier puder do smaku przekładamy do misy miksera. Ubijamy na puszysty krem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią i płynną żelatynę wlewamy do kremu i ubijamy do połączenia się składników. Krem rozsmarowujemy na biszkoptach z musem, na krem wciskamy borówki.

 


 

 

4. Składanie: Następnie paski biszkoptów zawijamy jak spiralę, zamykamy w tortownicy lub w rancie i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.



 

5. Dekoracja: Tort dekorujemy według uznania. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.





Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tort można pokroić na 12 porcji.

Tort dekorujemy dowolnie.

Tort składałam w rancie cukierniczym.

Mąkę zawsze przesiewam. 






2 komentarze: