sobota, 27 lipca 2024

Przekąski z ciasta francuskiego z zielonym twarożkiem

 Prosta i pyszna przekąska z ciasta francuskiego z lekki twarożkiem z dodatkiem zielonych warzyw, do tego aromatyczny koperek. Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Na różne okazje. Bardzo polecam.

 


 


Potrzebujemy:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

25 dag sera białego półtłustego

sól do smaku

2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

1 zielony ogórek gruntowy

1 szklanka świeżego groszku zielonego

 koperek posiekany według uznania 

gałązki koperku do dekoracji

 

 

Wykonanie pysznej przekąski:

 

1. Ciasto rozwijamy i pozostawimy kilka minut w temperaturze pokojowej, następnie wycinamy koła o średnicy 9 cm, na środek każdego koła kładziemy kulkę z foli aluminiowej i  zlepiamy brzegi u góry, powstanie nam taka łódeczka. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 200-220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Z upieczonych łódeczek od razu wyjmujemy kulki z folii, a brzegi lekko rozchylamy. Studzimy.

2. Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dokładnie studzimy. Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ser biały rozcieramy dokładnie z jogurtem, nie może być zbyt rzadki, dodajemy, groszek, ogórek i posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku solą i mieszamy.

3. Wystudzone łódeczki napełniamy zielonym twarożkiem, dekorujemy koperkiem i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Z tej receptury wychodzi około 8 porcji.

Średnica około 9 cm.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz