środa, 26 lipca 2023

Domowe bułki z płatkami jaglanymi

Uwielbiam wypiekać domowe pieczywo. Czy to bułki, chleby, bagietki czy słodkie drożdżówki. Zawsze w to co robię wkładam całe swoje serce. Nie uznaję bylejakości. A drożdżowe, co już podkreślałam tyle razy uwielbiam wypiekać. Tym razem mam dla Was recepturę na pyszne bułeczki z dodatkiem płatków jaglanych błyskawicznych i pełnoziarnistych. Bułeczki wyszły mi bardzo chrupiące i bardzo pachnące. Idealne na śniadanie czy kolację. Upieczcie takie. Jest to prosta receptura, więc udadzą się każdemu. Udanych wypieków.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

pół szklanki płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych

1 łyżeczka soli

5 dag masła 82 %

 

Dodatkowo:

1 jajko

około 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych pełnoziarnistych

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych bułek:

 

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, czyli jak podwoi swoją objętość.

2. Ciasto: Do większej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól i płatki jaglane, dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to dosypujemy mąki, a gdyby było zbyt twarde to dolewamy odrobinę ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na kilka minut żeby się ,,napuszyły''. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami jaglanymi.

4. Pieczenie i podanie: Tak wyrośnięte i przygotowane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Najlepiej studzić je na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.




4 komentarze: