niedziela, 21 maja 2023

Kruche rogaliki bez jajek z powidłem

Te rogaliki są bardzo pyszne i bardzo, bardzo kruche. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zawsze się udają. Można je przygotować dla niespodziewanych gości. Czy zabrać na piknik, wycieczkę lub spotkanie w ogrodzie. Możecie je przygotować nawet wtedy gdy nie macie jajek w lodówce. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.

 

 



Potrzebujemy:


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

pół szklanki gęstej śmietany 18 %

1 cukier waniliowy

 20 dag masła 82 % ewentualnie margaryny


Dodatkowo:

1 słoiczek powidła śliwkowego

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do oprószenia rogalików

 

 


Wykonanie pysznych rogalików:



1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto.

 


 

2. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną formując koło. Kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy powidło i zwijamy formując rogaliki.



3. Do pieczenia: Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

 



4. Pieczenie: Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

 



5. Podanie: Rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam.

Z tej receptury wyszło mi dwie blaszki rogalików.




8 komentarzy:

  1. Mniam :) rogaliki wyglądają bardzo kusząco :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rogalik, ale kruche chyba tylko raz piekłam....Twoje wyglądają przecudnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ci upiec takie kruche, są bardzo smaczne ♥️

      Usuń
  3. Moja mama takie piekła, ale pewnie dodawała jajka

    OdpowiedzUsuń