niedziela, 1 stycznia 2023

Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem

 Lekka jak piórko rolada biszkoptowo-makowa. Przełożona delikatnym śmietankowym kremem z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego. Pysznie wygląda i tak jak wygląda smakuje. Prosta w wykonaniu i szybka. Polecam na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Upieczcie.







Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 jajka

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki suchego zmielonego maku

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia ( taka niepełna )


Na krem:

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

1 łyżka żelatyny

3 łyżki gorącej wody

pół słoiczka dżemu wiśniowego (użyłam domowej roboty )

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia rolady 

 


Wykonanie pysznej rolady:


1. Ciasto biszkoptowe na roladę: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę i ponownie ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i razem z makiem dodajemy do ubitych białek, najlepiej dodawać stopniowo i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy roladę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy i cukier puder do smaku, chwilę ubijamy, ale dosłownie tak do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, letnią, ale płynna dodajemy do śmietanki i chwilkę ubijamy.

3. Przekładanie: Krem śmietankowy rozsmarowujemy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Następnie zwijamy w roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia kremu. 

4. Podanie: Po tym czasie oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją w 125 ml zimnego mleka.




6 komentarzy: