czwartek, 12 stycznia 2023

Ciasto z jabłkami, orzechami i miodem na kukurydzianym spodzie

Dzisiaj polecam Wam niezwykle pyszne ciasto na bardzo chrupiącym spodzie z dodatkiem płatków kukurydzianym. Takie nietypowe ciasta, ale warto spróbować. Pachnące jabłkami, miodem i orzechami. Polecam na szybki podwieczorek. Mnie bardzo smakowało i przyznam się szczerze, że najbardziej takie lekko ciepłe. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)

 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

20 dag mąki pszennej tortowej

10 dag płatków kukurydzianych 

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia ( taka lekko kopiasta )

10 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 18%

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru

 

Obłożenie:

kilka niewielkich jabłek

2 łyżki posiekanych orzechów

2 łyżki miodu prawdziwego

sok z cytryny 


Dodatkowo: 

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżka bułki tartej

masło lub margaryna do posmarowania tortownicy

 


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Płatki kukurydziane można trochę pokruszyć, ale nie jest to konieczne. Następnie ciasto schładzamy w lodówce. Tortownicę o średnicy około 21 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą, można również tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do przygotowanej formy, wylepiamy również brzegi tortownicy, tak kilka centymetrów.

2. Obłożenie: Umyte i osuszone jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy z wierzchu i układamy na cieście. Posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem i skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Pieczenie: Tak wykonane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.

4. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 




Moje rady:

Tortownica o średnicy około 21 cm.

Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.



4 komentarze: