środa, 4 stycznia 2023

Parówki w cieście

Jako przekąskę polecam Wam parówki w cieście drożdżowym. Bardzo pyszne. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale smaczne są również zimne. Nadają się też do odgrzania. Podajemy z dowolnym ulubionym ketchupem. Takie parówki można przygotować na różne imprezy, ciepłą kolację czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, a w sezonie letnim na piknik. Bardzo polecam.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

25 dag mąki pszennej

2 dag świeżych drożdży

1 łyżka ciepłego mleka

2 łyżki śmietany 12 % lub 18 %

1 łyżeczka cukru 

1 jajko

1 łyżka oleju

sól do smaku ( około pół łyżeczki, takiej małej ) 


Dodatkowo:

około 10 parówek ( 30 dag )

mąka pszenna do posypania stolnicy

dowolny ketchup do podania

 


Wykonanie pysznych parówek w cieście:


1 Ciasto: Drożdże rozcieramy z mlekiem, cukrem i śmietaną. Mąkę przesiewamy, wbijamy do niej jajko, dodajemy olej, sól i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto. 

2. Zawijanie: Każdą parówkę przekrawamy na pół. Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto. Następnie kroimy je w paski o szerokości około 2 cm i zawijamy spiralnie wokół parówek.

3. Pieczenie: Tak wykonane parówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem lub bez papieru, ale cienko posmarowanych masłem lub margaryną. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut.

4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 


 


Moje rady:

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Ciasto nie musi wyrastać, od razu zawijamy w nie parówki.

Między parówkami należy zachować odstępy, ponieważ znacznie urosną.

Najlepiej użyć dobrej jakości parówek.

Najlepiej smakują od razu po upieczeniu, ale można jeść na zimno, można też je odgrzać.








10 komentarzy: