czwartek, 27 grudnia 2018

Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone.

Witam cieplutko :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne ciasteczka makowe przełożone kremem mascarpone z cynamonem. Ciasteczka pysznie pachną i tak samo smakują. Polecam podać z filiżanka aromatycznej kawy. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)








Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku

Na krem:
25 dag serka mascarpone
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek z kremem:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.


3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.


 4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.


5. Ciasteczka przekładamy kremem. Wyciskamy rozetkę na ciastko, kładziemy drugie i znów wyciskamy rozetkę.


 6. Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki upieczonych ciasteczek.

2 komentarze:

  1. Cześć Iza. Twoje ciasteczka wyglądają tak ładnie i świątecznie. Na pewno smakują wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Małgosiu :) Dziękuję :) Starałam się żeby było ładnie, świątecznie i pysznie :)

      Usuń