środa, 12 grudnia 2018

Sernik o smaku piernika.

Witam Was cieplutko:)
Na świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik, przynajmniej tak jest u mnie. Ten sernik wyszedł mi niezwykle pyszny i lekki, taki piernikowy. Polecam upiec. Uda się każdemu. I zapewniam, że się od niego nie oderwiecie. Do takiego sernika obowiązkowo filiżanka kawy i miłe towarzystwo. Koniecznie spiszcie recepturę. Smacznego życzę :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
półtorej szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie taki z wiadereczka )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki przyprawy do piernika


Wykonanie sernika o smaku piernika:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ).

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

4. Podanie: Gotowy sernik kroimy, podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

12 komentarzy: