Witajcie :) I znowu mam dla Was pyszną babkę. Idealną na świąteczny stół. Czekoladową i wilgotną. Uwielbiam wypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają tak szybko. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukierki, ewentualnie jakaś posypka. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się o tym przekonać musicie zrobić tylko jedno, a mianowicie upiec ją. Zapraszam :)
Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę
Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie
ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami
z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
pół szklanki mąki krupczatki
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie
bułka tarta do oprószenia formy
masło do posmarowania formy
Wykonanie:
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą
masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt
naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę
tortową, proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się
składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i delikatnie mieszamy.
2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką
tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni
przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym
patyczkiem czy jest upieczona.
3. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy nią babkę według uznania. Cukierki wkładamy do woreczka i wałkiem do ciasta kruszymy, dekorujemy nimi babkę. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
4. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole.
„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”
ale ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPycha i jak pięknie, kolorowo przystrojona :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest mi bardzo miło, że się podoba :)
UsuńPyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu :)
UsuńPysznie wygląda. Powodzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńSuper babeczka, prezentuje się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńpięknie skomponowane kolory:) wspaniała babka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowna babeczka, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuń