sobota, 24 marca 2018

Wielkanocna babka z czekoladą i kolorowymi cukierkami.

Witajcie :) I znowu mam dla Was pyszną babkę. Idealną na świąteczny stół. Czekoladową i wilgotną. Uwielbiam wypieki na jogurcie naturalnym, najlepiej w tym celu wybrać jogurt typu greckiego. Wypieki na jogurcie są długo świeże i nie wysychają tak szybko. Babkę polecam ładnie udekorować, może to być roztopiona czekolada i kolorowe cukierki, ewentualnie jakaś posypka. Po taką babkę sięgnie każdy. Aby się o tym przekonać musicie zrobić tylko jedno, a mianowicie upiec ją. Zapraszam :)


Podczas świątecznej uczty często ulegamy przejedzeniu dlatego w trakcie lub po proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.


  „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”








Składniki:

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
pół szklanki mąki krupczatki
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
5 dag mlecznej czekolady


Dodatkowo:
5 dag białej czekolady
5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie
bułka tarta do oprószenia formy
masło do posmarowania formy


Wykonanie:

1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i delikatnie mieszamy.

2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.


3. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie polewamy nią babkę według uznania. Cukierki wkładamy do woreczka i wałkiem do ciasta kruszymy, dekorujemy nimi babkę. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


4. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 kawałków.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnym na Durszlaku: Przy świątecznym stole.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”


Przy świątecznym stole

14 komentarzy: