sobota, 10 marca 2018

Ciasto ze szpinakiem, kremem i kolorowymi cukierkami.

Witajcie :) Lubicie ciasta za szpinakiem? Pieczecie takie ciasta? Ja uwielbiam, co prawda jest to moje drugie takie ciasto i już mogę stwierdzić, że należy do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta. Myślę, że Wam posmakuje. Zapraszam :)









Składniki:

Ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego od Hortex
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo: 
10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie


1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

3. Krem:  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Przekładanie: Połowę kremu rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na wierzchu ciasta. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy, następnie posypujemy nimi ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.
Cukierki w kolorze żółtym i zielonym.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 25 cm.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku : Kolorowy i wiosenny stół z Hortex.


Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

6 komentarzy:

  1. Zjadła bym taki kawałek. Lubię szpinak, a ciasto z nim także zrobiłam swego czasu 💚

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy mozna uzyc świeżego szpinaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nigdy nie robiłam, ale myślę, że tak. Raz robiłam muffinki z pokrzywą, pokrzywę miksowałam blenderem i dodawałam do ciasta. W ten sam sposób trzeba postąpić ze szpinakiem. Myślę, że pomogłam. Pozdrawiam.

      Usuń