sobota, 22 października 2016

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem.

Nie wiem czy wiecie, ale dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Orzecha. Upiekłam je za nim się o tym dowiedziałam... przeczytałam o tym na jednym z portali kulinarnych i pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy to ,,przecież ja dzisiaj upiekłam rogaliki z orzechami''. A takim pysznym rogalom nie można się oprzeć. Mięciutkie ciasto, pyszne orzechowe nadzienie i słodki lukier...zapewniam, że na jednym się nie skończy. Do upieczenia rogali użyłam wspaniałej mąki luksusowej pszennej od MŁYNOMAG . Dodam, że z tą mąką dobrze mi się pracowało. Zapraszam na pyszne rogaliki:)






Składniki:

 Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki pszennej

Ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
15 dag masła
1 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie:
30 dag orzechów włoskich
cukier trzcinowy do smaku
pół szklanki gorącego mleka

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie: Orzechy mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem ( ja miksowałam blenderem ) dodajemy cukier trzcinowy i stopniowo wlewając gorące mleko dokładnie mieszamy. Nadzienie powinno byś takie lekko gęste, dlatego możemy nie wykorzystać całego mleka.

4. Formowanie rogalików:  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w trójkąty, na każdy nakładamy porcję nadzienia i zawijamy formując rogaliki.

5. Pieczenie: Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim rogale. Następnie dekorujemy drobno pokrojonymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Podanie: Gdy lukier zastygnie rogale są gotowe do podania. Smacznego.



Rady:
 Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


14 komentarzy: