Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy. Tak jak obiecywałam w środę klik to częstuję. Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie biszkopty przełożyłam pysznym
chałwowym kremem ( chałwę uwielbiam ). Do tego lekka czekoladowa pianka. Tort polecam na
urodziny lub dla gości. Do upieczenia biszkoptów użyłam mąki tortowej , która idealnie nadaje się do pieczenia biszkoptów. Mąkę otrzymałam od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt x 3:
3 jajka
pół szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
10 dag ulubionej chałwy
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
5 dag mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i
delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około
23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam
sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko
zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas
mieszając.Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę,
dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy chałwę i dokładnie
ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem
będzie puszysty.
3. Przygotowanym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4. Pianka: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy,
powinna być płynna. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z mlekiem,
dodajemy kakao i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na wierzch tortu.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią wierzch i boki tortu.
7. Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajmy.
8. Smacznego.
niedziela, 20 listopada 2016
piątek, 18 listopada 2016
Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi.
Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny
jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam. Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu. Do deseru użyłam niezwykle aromatycznego cynamonu w laskach , który starłam na tarce o drobnych oczkach od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych
Wykonanie:
1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.
2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.
3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.
4. Smacznego.
Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon laski ( starłam na tarce o drobnych oczkach ) według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych
Wykonanie:
1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.
2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.
3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy.
4. Smacznego.
czwartek, 17 listopada 2016
Sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki i jajka.
Jest to sałatka, którą możemy wykonać bardzo szybko. Będzie pysznym
dodatkiem do drugiego dania lub samodzielną przekąską. Z przepisu
wychodzi duża porcja sałatki. Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
1 niewielka kapusta pekińska
1 jajko ugotowane na twardo
1 marchewka
sól i pieprz do smaku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
musztarda do smaku
Wykonanie:
1. Kapustę pekińską drobno kroimy. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupki.
2. Następnie jajko i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą.
4. Gotową sałatkę odstawiamy na kilka minut, żeby składniki ,,przegryzły się''. Po tym czasie sałatka jest gotowa do podania.
5. Smacznego.
Składniki:
1 niewielka kapusta pekińska
1 jajko ugotowane na twardo
1 marchewka
sól i pieprz do smaku
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
musztarda do smaku
Wykonanie:
1. Kapustę pekińską drobno kroimy. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy. ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupki.
2. Następnie jajko i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i musztardą.
4. Gotową sałatkę odstawiamy na kilka minut, żeby składniki ,,przegryzły się''. Po tym czasie sałatka jest gotowa do podania.
5. Smacznego.
środa, 16 listopada 2016
Niespodzianka urodzinowa od Gotujmy.pl
Z racji tego, że dzisiaj mam urodziny pochwalę się Wam jaką dziś dostałam urodzinową niespodziankę od portalu kulinarnego GOTUJMY na którym od dwóch lat się udzielam. Gdy zadzwonił kurier to moja pierwsza myśl była taka ,, przecież ja niczego nie zamawiałam''. Paczuszkę przyjęłam, rozpakowałam, a tam co? upominek od GOTUJMY z życzeniami. Buzia to mi się cały czas śmieje. Fajnie jest tak otrzymać taką niespodziankę. REDAKCJI bardzo dziękuję za życzenia i upominek.
Na tort z okazji moich urodzin zapraszam w sobotę lub niedzielę, na pewno będzie.
P.S. Cukierki są pyszne.
Iza:)
Na tort z okazji moich urodzin zapraszam w sobotę lub niedzielę, na pewno będzie.
P.S. Cukierki są pyszne.
Iza:)
Domowa pizza na mące od Młynomag.
Domowa pizza jest najlepsza. Od czasu do czasu piekę ją dla swojej rodziny. Dobieramy wtedy swoje ulubione dodatki. Tym razem upiekłam pizzę z mąki pszennej Warmińskiej od MŁYNOMAG , która idealnie nadaje się na ciasto do pizzy. Ciasto jest od spodu chrupiące, a w środku mięciutkie, takie idealne. Z przepisu wyszło mi 4 spore pizze. Polecam na obiad. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7 łyżek oleju
około 300 ml ciepłej wody
Obłożenie:
1 kg pieczarek
30 dag sera żółtego w kawałku
pół puszki kukurydzy
ulubiony ketchup
ulubiona wędlina w plasterkach ( tak około 20 dag )
przyprawa do pizzy według uznania
oregano suszone według uznania
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna Warmińska do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
olej do smażenia
Wykonanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i przyprawami. Studzimy.
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Blaszki smarujemy cieniutko masłem.
5. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na okrągłe placki i układamy na blaszkach, następnie smarujemy ketchupem, posypujemy oregano i przyprawą do pizzy, nakładamy pieczarki i kukurydzę. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy wędlinę i starty ser, zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę podajemy.
7. Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
7 łyżek oleju
około 300 ml ciepłej wody
Obłożenie:
1 kg pieczarek
30 dag sera żółtego w kawałku
pół puszki kukurydzy
ulubiony ketchup
ulubiona wędlina w plasterkach ( tak około 20 dag )
przyprawa do pizzy według uznania
oregano suszone według uznania
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna Warmińska do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek
olej do smażenia
Wykonanie:
1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i przyprawami. Studzimy.
3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Blaszki smarujemy cieniutko masłem.
5. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część wałkujemy na okrągłe placki i układamy na blaszkach, następnie smarujemy ketchupem, posypujemy oregano i przyprawą do pizzy, nakładamy pieczarki i kukurydzę. Następnie pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy wędlinę i starty ser, zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.
6. Gotową pizzę podajemy.
7. Smacznego.
wtorek, 15 listopada 2016
Ucierany jabłecznik.
Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Bardzo mięciutkie i
pachnące cynamonem. Idealne z filiżanką aromatycznej herbaty. Osobiście uwielbiam gorące zaraz po upieczeniu. Do jego upieczenia użyłam mąki luksusowej pszennej od MŁYNOMAG . Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki luksusowej pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
4 duże jabłka ( około 1 kg )
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy, przelewamy do miski i studzimy. Następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.
5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki luksusowej pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
4 duże jabłka ( około 1 kg )
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy, przelewamy do miski i studzimy. Następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.
3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.
5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
niedziela, 13 listopada 2016
Domowe burgery.
Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba
się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne
aromatyczne mięso to bardzo pyszne połączenie. Do upieczenia bułek użyłam wspaniałej mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 kopiaste łyżki mąki Warmińskiej pszennej
Ciasto:
50 dag mąki Warmińskiej pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
Mięso:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w wodzie )
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
4 liście kapusty pekińskiej
20 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszce cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.
8. Smacznego.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 kopiaste łyżki mąki Warmińskiej pszennej
Ciasto:
50 dag mąki Warmińskiej pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
Mięso:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w wodzie )
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
4 liście kapusty pekińskiej
20 dag sera żółtego
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszce cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy.
8. Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)