piątek, 20 listopada 2015

Kokosowo-miodowe kostki.

Idealne do niedzielnej kawki i nie tylko.Ciasto miodowe,polewa czekoladowa i wiórki kokosowe to pyszne połączenie.Na taki deser każdy łasuch się skusi.Zapraszam:)





Składniki:
 Ciasto:
pół kilo mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
10 dag masła lub margaryny
4 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
6 łyżek cukru
6 łyżek kakao
6 łyżek masła
kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
20 dag wiórek kokosowych

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy miód i mleko, chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.


2. Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie ciasto kroimy na kwadraty.


3. Do garnka wkładamy cukier i kakao, następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło i na małym gazie polewę gotujemy do połączenia się składników cały czas mieszając.
Polewę zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy, aż polewa będzie szklista i gęsta.
W przygotowanej polewie zanurzamy kostki ze wszystkich stron. Nadmiar polewy usuwamy.


4. Następnie kostki obtaczamy ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych.


5. Tak przygotowane kostki odkładamy do zastygnięcia polewy.


6.Smacznego.

Podpłomyki.

Podpłomyki są znakomitą chrupiącą przekąską.Przepis mam z jakiegoś starego zeszytu.Możemy je również przygotować,gdy zastanie nam ciasta z lepienia pierogów.Zapraszam:)




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
około pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
olej do smażenia

Wykonanie:
1.Z mąki ,wody i soli zagniatamy ciasto takie jak na pierogi.
2.Ciasto wałkujemy na cienkie płaty na oprószonej mąką stolnicy.Kroimy na kwadraty.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy podpłomyki z obu stron,po kilka chwil.
4.Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5.Podajemy najlepiej od razu po usmażeniu.
6.Smacznego.

Rady:
 Należy uważać przy smażeniu ,ponieważ łatwo się przypalają.

czwartek, 19 listopada 2015

Jabłka pod kruszonką z musli.

Kruszonka z dodatkiem musli-czemu nie?. Taki deser jest pyszny i pachnący.Uwielbiam desery z dodatkiem cynamonu.Zapewniam,że nie można się od niego oderwać.Do przygotowania kruszonki użyłam musli tradycyjnego i cynamonu cejlońskiego mielonego od  SKWORCU  .Zapraszam:)




Składniki:
 około 50 dag jabłek
  cynamon cejloński mielony  według uznania
masło do posmarowania formy

kruszonka:
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru trzcinowego
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka musli

Wykonanie:
1.Jabłka myjemy,osuszamy i obieramy,następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze części.Jabłka układamy w formie żaroodpornej posmarowanej masłem.Jabłka posypujemy cynamonem według uznania.
2. Mąkę,cukier i masło przekładamy do miski,następnie rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki.Na koniec wsypujemy musli i dokładnie mieszamy.
3. Tak przygotowaną kruszonkę wykładamy na jabłka i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia kruszonki.
4.Smacznego.


środa, 18 listopada 2015

Piernik z powidłem śliwkowym,masą budyniową i polewą.

Pyszny piernik przełożony powidłem śliwkowym domowej roboty i masą budyniową, do tego pyszna polewa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Zapraszam:)


 


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki tortowej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
około 5 łyżek cukru
25 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych ( około 250 ml )

Wykonanie:
1.Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
2.Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
3.W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy z cukrem,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
4.Pierwszy blat smarujemy powidłem,na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
5.Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.
6.Smacznego.

wtorek, 17 listopada 2015

Zupa-krem z białych warzyw i z chipsem z boczku.

Bardzo pożywna i pyszna zupa.Po mimo,że jest z warzyw to jest bardzo syta.Dopełnieniem tej zupy jest chrupiący chips z boczku.Uwielbiam zupy kremy i ciągle staram się wymyślać nowe wersje.
Do jej przyprawienia użyłam bardzo aromatycznych ziół i przypraw: białego pieprzu świeżo mielonegoziół prowansalskich oraz mielonej gałki muszkatołowej od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
 2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 średni seler
1 ząbek czosnku
1 duża pietruszka
2 łyżki masła do smażenia
sól do smaku
 biały pieprz mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
gałka muszkatołowa mielona według uznania
woda gorąca około 1 litr
20 dag wędzonego boczku
kilka kropli oleju

Wykonanie:
1.Warzywa obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.Uważamy,żeby za mocno warzyw nie przypiec.
3.Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową.
4. Boczek kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy plastry boczku,smażymy z obu stron,aż wytopi się tłuszcz,a boczek będzie chrupiący.Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5.Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku.Podajemy.
6. Smacznego.

Rady:
Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.



Jesienne zupy

poniedziałek, 16 listopada 2015

Tort urodzinowy z kuleczkami czekoladowymi.

Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy,bo właśnie dzisiaj mam urodziny,nie będę pisać które...ale na tort serdecznie zapraszam,który wyszedł mi pyszny i lekki,taki w sam raz.Dodam,że gościom bardzo smakował.Zapraszam:)

 


Składniki:
 Biszkopt czekoladowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki suchego mielonego maku
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
10 dag mlecznej czekolady
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej

Kulki czekoladowe:
12,5 dag masła lub margaryny
10 dag herbatników
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
5 dag mlecznej czekolady

Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy.
2.W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
5. Kulki: Herbatniki bardzo drobno kruszymy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko wciskając je w masę śmietankową.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
7.Smacznego.

sobota, 14 listopada 2015

Filet z kurczaka pod pomidorowo-serową pierzynką.

Bardzo smaczny i prosty pomysł na obiad.Połączenie mięsa z pomidorem jest bardzo pyszne.Danie możemy podać z ziemniakami lub ryżem.Jak dla mnie wystarczy sama surówka.Zapraszam:)




Składniki:
 1 pojedyńczy filet z kurczaka
sól,pieprz
1 surowe jajko
bułka tarta do panierowania
1 duży pomidor
10 dag startego żółtego sera
suszona bazylia
2-3 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyścić umyć i dokładnie osuszyć.Pokroić w plastry,każdy plaster rozbić i oprószyć solą i pieprzem.Następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
2. Filety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron,aż będą miękkie.Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3.Pomidory pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na filetach,oprószyć bazylią i posypać startym serem.
4. Ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku,160 stopni, przez kilka chwil aż ser się rozpuści.
5. Gotowe filety posypać posiekanym koperkiem.Podawać gorące.
6.Smacznego.