piątek, 10 lipca 2020

Duszona młoda kapusta z domowym makaronem

Dzisiaj zapraszam na bardzo pyszne i proste danie. Trochę pracochłonne, ale warto je przygotować. Kapustę z makaronem lubi większość osób. Jest to dość popularne danie w kuchni polskiej. Ja sobie trochę dołożyłam pracy przygotowując własnoręcznie makaron. Nie chciałam tak pysznie uduszonej młodej kapusty psuć kupnym makaronem. Nie uwierzycie jakie to wyszło pyszne, domowy makaron zrobił swoje. Zróbcie koniecznie takie danie na obiad. Warto :)









Potrzebujemy:

Na kapustę:
1 średnia główka młodej białej kapusty
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
oliwa do smażenia Gallo Classico
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
koperek świeży, suszony lub mrożony według uznania

Na makaron:
2 szklanki mąki tortowej
4 małe jajka
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania makaronu

Wykonanie pysznej duszonej kapusty z makaronem:

1. Kapusta: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb. Drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do kapusty. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i lekkiego zrumienienia na oliwie. Następnie miękką i zrumienioną cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Kapustę przesmażamy kilka minut przyprawiają do smaku ziołami i przyprawami.

 2. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy.

3. Podanie: Do gorącej kapusty przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego życzę.


Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Szklanka do odmierzania składników na makaron o pojemności 250 ml.


 Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo

Dodaj smaku z Gallo!

Śniadaniowy koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wyobrażam sobie żeby zacząć dzień bez pożywnego śniadania. Warto poświęcić kilka minut i przygotować pyszny posiłek. Moja propozycja to koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi. Koktajl na bazie jogurtu naturalnego posłodzony cukrem brzozowym. Pysznie i zdrowo. Jeżeli nie lubicie takich śniadań to można przygotować na podwieczorek lub ewentualnie drugie śniadanie. Warto, bo jest pyszny, zdrowy i pożywny :)










Potrzebujemy:
40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
około 50 dag świeżych truskawek
2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych od KUPIEC
cukier brzozowy według uznania ( u mnie 1 łyżka )


Wykonanie pysznego koktajlu śniadaniowego:


1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Do kubka blendera przekładamy jogurt grecki, truskawki, płatki i cukier. Następnie miksujemy na gładki koktajl. Cukru dodajemy według uznania, ja dałam jedną łyżkę, dla mnie było w sam raz, ale miałam bardzo słodkie truskawki.

2. Koktajl rozlewamy do szklaneczek i podajemy. Koktajl przed podaniem można schłodzić w lodówce.

3. Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Koktajl jak postoi to trochę zgęstnieje od płatków.
Zamiast cukru brzozowego można użyć miodu prawdziwego.

 #kupiec #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec

czwartek, 9 lipca 2020

Truskawkowy dżem z białą czekoladą i kokosem

Kolejne słoiczki dżemu truskawkowego trafiły do mojej spiżarni. Tym razem z dodatkiem wiórek kokosowych i białej czekolady. Pyszna jest taka konfitura. Czy do naleśników, gofrów czy tak po prostu ze świeżą i chrupiącą bułeczką na śniadanie lub podwieczorek. Warto zrobić :)












Potrzebujemy:
1 kg świeżych truskawek
30 dag cukru
5 dag białej czekolady
8 łyżek wiórek kokosowych
1 żelfix 3:1

Wykonanie pysznego dżemu:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i wsypujemy cukier. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.

2. Dżem zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy do zaniku piany, następnie dodajemy białą czekoladę startą na tarce o dużych oczkach oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

3. Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych  i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni.

Moje rady:
Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń.
Muszą być dokładnie osuszone.
Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę.
Z przepisu wyszło mi 5-6 słoiczków po 200 ml.

niedziela, 5 lipca 2020

Truskawkowy dżem z białą czekoladą

Warto do domowej spiżarni przygotować kilka słoiczków pysznego dżemu truskawkowego. Potem w zimie odkręcamy taki słoiczek i mamy do naleśników czy domowej świeżej bułeczki. Swój dżem wzbogaciłam białą czekoladą. Wyszedł słodki, ale pyszny. Otworzyłam już pierwszy słoiczek, tak na spróbowanie. Dżem jest bardzo gęsty i z wyczuwalną nutką białej czekolady. Zróbcie koniecznie taki dżem :) Pysznych inspiracji życzę :)






Potrzebujemy:
1 kg świeżych truskawek
30 dag cukru
5 dag białej czekolady
1 żelfix 3:1

Wykonanie pysznego dżemu:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie przekładamy do garnka i rozgniatamy widelcem. Wsypujemy żelfix i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy i wsypujemy cukier. Ponownie zagotowujemy i gotujemy 3 minuty.

2. Dżem zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy do zaniku piany, następnie dodajemy białą czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

3. Gotowy dżem przekładamy do czystych, wyparzonych  i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy. Słoiczki można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem. Po wystudzeniu przenosimy do spiżarni.

Moje rady:
Truskawki wybieramy dobrej jakości, dojrzałe i bez zagnieceń.
Muszą być dokładnie osuszone.
Według żelfixu powinno być 35 dag cukru, ale odjęłam trochę ponieważ dodawałam czekoladę.
Z przepisu wyszło mi 5-6 słoiczków po 200 ml.

piątek, 3 lipca 2020

Muffinki z bananem, sezamem i bitą śmietaną

Uwielbiam piec muffinki. Są proste i szybkie w wykonaniu, a ładnie wykonane będą ozdobą stołu. Uwielbiam je z filiżanką aromatycznej kawy. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na przyjęcie dla dzieci. Upieczcie takie muffinki. Mają pyszny smak banana i wyczuwalną nutkę sezamu. W zdrowszej wersji możecie pominąć bitą śmietanę. Udanych wypieków :)




Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
75 ml zimnego mleka
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
1 łyżka sezamu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały banan

Na śmietankę:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka

Dodatkowo:
cukrowa dowolna posypka


Wykonanie pysznych muffinek:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, wsypujemy sypkie składniki i wlewamy mleko i ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę i mieszamy łyżką.

2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone muffinki dokładnie studzimy.

4. Dekoracja: Śmietankę ,,Śnieżkę'' ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką i wyciskamy rozetki. Na koniec posypujemy cukrową posypką.

5. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Można z bitą śmietaną schłodzić w lodówce.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem do smaku.

czwartek, 2 lipca 2020

Koktajl truskawkowy z miodem prawdziwym

W sezonie truskawkowym obowiązkowo trzeba zrobić koktajl truskawkowy. Dwa składniki plus odrobina miodu prawdziwego do smaku. Pyszny, pachnący, sezonowy. Bardzo polecam :)





Potrzebujemy:
40 dag jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego )
pół kilko truskawek
2-3 łyżki miodu prawdziwego do smaku


Wykonanie pysznego koktajlu:

1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy.

2. Jogurt naturalny, truskawki i miód przekładamy do blendera kielichowego. Miksujemy składniki na gładki mus.

3. Koktajl rozlewamy do szklanek. Podajemy. Smacznego życzę.
Przed podaniem koktajl można schłodzić w lodówce.


Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Zamiast miodu może być cukier.

środa, 1 lipca 2020

Kruche ciasteczka z makiem i kokosem

Pyszne kruche ciasteczka, takie na szybką zachciewajkę. Zagniatamy ciasto, wycinamy ciasteczka i pieczemy. Takie raz dwa w wykonaniu. Makowo-kokosowe. Idealne z kubkiem aromatycznej kawy. Polecam. Upieczcie.







Potrzebujemy:



Na ciasto:


2 jajka

pół szklanki cukru pudru

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

1 cukier waniliowy

2 łyżki sypkiego maku

2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy dowolną foremką ciasteczka i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

3. Ciasteczka podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.