Kruche orzeszki z kremem pistacjowym 馃挌馃挌
Idealnie kruche i wype艂nione po brzegi kremem pistacjowym 馃挌 Na r贸偶ne okazje lub tak po prostu do pochrupania. Moje wysz艂y idealne. Zr贸bcie takie i dajcie zna膰 czy smakowa艂y. Powodzenia. Poni偶ej mam dla Was filmik z wykonania.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
100 g mi臋kkiego mas艂a 82 procent
60 g cukru pudru
1 艂y偶ka cukru z prawdziw膮 wanili膮
1 jajko
1 kopiasta 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
210 g m膮ki tortowej ( przesianej )
Dodatkowo:
m膮ka do posypania stolnicy
krem pistacjowy ( oko艂o 300 g )
Wykonanie pysznych orzeszk贸w:
1. Mas艂o ucieramy z cukrami na puszyst膮 mas臋, wbijamy jajko i ucieramy przez kilka minut. Nast臋pnie wsypujemy m膮k臋 ziemniaczan膮, proszek do pieczenia i m膮k臋 tortow膮. Ucieramy a偶 powstanie taki mokry piasek, wtedy przek艂adamy na stolnic臋 i zagniatamy ciasto, formujemy kul臋 i wk艂adamy do lod贸wki do sch艂odzenia na oko艂o p贸艂 godziny. Ciasto mo偶na podzieli膰 na mniejsze cz臋艣ci, to szybciej si臋 sch艂odzi.
2. Sch艂odzone ciasto dzielimy na ma艂e kawa艂ki, u mnie waga oko艂o 4-5 gram贸w i toczymy wa艂eczki, ale to ju偶 nale偶y dostosowa膰 do swojej formy.
3. Opiekacz do orzeszk贸w nagrzewany, u偶ywam takiego o mocy 1600 W. Uk艂adamy wa艂eczki ciasta i zamykamy, pieczemy do 艂adnego zrumienienia si臋. Robimy to na wyczucie, wyjmujemy, najlepiej za pomoc膮 patyczka do szasz艂yk贸w. Studzimy.
4. Wystudzone skorupki obrabiamy, ja 艣cieram boki metalowym sitkiem, ale mo偶na i tark膮. Do 艣cierania musz膮 by膰 zimne, bo inaczej b臋d膮 si臋 kruszy膰.
5. Krem pistacjowy przek艂adamy do r臋kawa cukierniczego ( u mnie dodatkowo tylka ), nape艂niamy skorupki i zlepiamy.
6. Gotowe. Smacznego 偶ycz臋.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz