czwartek, 8 sierpnia 2024

Bezowe gniazdka z powidłem śliwkowym i kajmakiem

 Słodkie, słodkie, bardzo słodkie. Takie bezy to pierdylion kalorii, ale dobre. Słodka i bardzo chrupiąca beza i pyszne dodatki, lekko kwaśne powidło i słodki kajmak. Obłędne połączenie. U mnie obowiązkowo ładnie udekorowane i z filiżanką aromatycznej kawy. Bardzo polecam. Udanych wypieków Wam życzę.


 


Potrzebujemy:


 Na bezę:

4 białka

 szklanka cukru

 

Dodatkowo:

słoiczek powidła śliwkowego

pół puszki masy kajmakowej

dowolna dekoracja, u mnie: mini-pianki, cukrowe jajka 


 

Wykonanie pysznych gniazdek bezowych:

 

1. Bezy: Bardzo zimne białka ( u mnie prosto z lodówki )  ubijamy na sztywną piankę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijanie mojej bezy trwa bardzo długo, staram się żeby piana była sztywna i lśniąca.

2. Formowanie bez: Ubitą pianę na bezy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wyciskamy krążki, a następnie wyciskamy brzegi tworząc takie tunele, które później napełnimy kremem. Powinno nam wyjść 8 sztuk bez, ale ich ilość zależy od wielkości jakie zrobimy.

3. Pieczenie i suszenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki. 

4. Napełnianie i dekoracja: Do środka bezowych gniazdek nakładamy powidło śliwkowe, a następnie kajmak. Dekorujemy dowolnie. Kajmak można przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką i wycisną rozetki.

5. Podanie: Gotowe bezy podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie nam 8 mniejszych bez lub 6 większych.

 


 

1 komentarz:

  1. Apetycznie wyglądają, idealne do czarnej, mocnej kawki:)
    Smacznie pozdrawiam:)
    Morgana

    OdpowiedzUsuń