sobota, 7 sierpnia 2021

Fasolowo-bananowe brownie

Pyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać więcej cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam. 

 



 

 

Potrzebujemy:

2 puszki czerwonej fasoli

2 banany

4 jajka

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego ( może być miód prawdziwy )

50 ml oleju

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

 

1. Fasolę dokładnie odsączmy z zalewy ( można przepłukać zimną wodą ), następnie wraz z bananami blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, olej i sodę i bardzo dokładnie mieszamy.

2. W osobnej większej misce miksujemy jajka z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut. 

4. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy, podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Ciasto można pokroić na 16 sporych porcji.

4 komentarze:

  1. Jeszcze o takim połączeniu składników nie czytałem. Chętnie bym spróbował jak smakuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne, ale bez banana.

    OdpowiedzUsuń