wtorek, 1 grudnia 2020

Kotleciki ryżowe z sosem pieczarkowym i surówką

Moja propozycja na pyszny obiad to ryżowe kotleciki z marchewką, z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Pracochłonne danie, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Kotleciki ryżowe bardzo lubimy i często goszczą na naszym stole. Podaję je z różnymi dodatkami. Tym razem podałam z sosem pieczarkowym i surówką z kiszonej kapusty. Bardzo polecam Wam taki obiad. Smacznych inspiracji Wam życzę.






 

Potrzebujemy:


Na kotlety ryżowe:

20 dag ryżu białego od KUPIEC

sól do smaku

2 jajka

pieprz czarny mielony do smaku

1 większa marchewka

2 łyżki bułki tartej

koperek suszony według uznania

 

Na sos pieczarkowy:

50 dag pieczarek

1 cebula

1 płaska łyżka masła

1 szklanka śmietany 18 %

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek suszony według uznania

 

Na surówkę:

50 dag kiszonej kapusty

1 mała cebula

1 większa marchewka

2-3 łyżki oleju

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

 

Dodatkowo:

olej do smażenia

bułka tarta do obtaczania kotlecików

natka pietruszki do dekoracji

 

Wykonanie pysznych kotlecików ryżowych:

 

1. Kotleciki: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, przekładamy do miski i studzimy. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do ryżu wbijamy jajka, dodajemy marchewkę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, uformowane wkładamy do lodówki do stężenia, po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej z strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.

2. Sos pieczarkowy: Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby cebuli nie przypalić, cebula ma się tylko lekko zeszklić, dodajemy pieczarki i chwilę przesmażamy, całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

3. Surówka: Kapustę płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Podanie: Na talerze nakładamy kotleciki ryżowe, porcję sosu i surówki. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Wyjdzie nam około 12 sztuk kotlecików.

Gdyby masa była zbyt luźna i kotleciki nie chciały się formować, można masę chwilę schłodzić w lodówce.

 

 #ryż #ryz #zdrowaradosczycia #ambasadorkupiec #kupiec

6 komentarzy: