czwartek, 17 grudnia 2020

Chrupiące piernikowe bezy

Gdy pieczemy kruche ciasteczka najczęściej pozostają nam białka, szkoda ich wyrzucać, więc polecam upiec bezy. Trochę ubijania, suszenie i mamy bardzo słodką przekąskę. Z tej receptury wychodzi 2 spore blaszki. Urozmaicone przyprawą do piernika będą idealne na świąteczny stół. Polecam :)





 

Potrzebujemy:

3 białka

175 ml cukru

1 łyżka przyprawy do piernika

 

Wykonanie pysznych bezików:


1. Zimne białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec ubijania wsypujemy przyprawę do piernika i ubijamy, aż dokładnie połączy się z ubitymi białkami. 

2. Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszki wyłożone papierem wyciskamy dowolne bezy.

3. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.

 

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 2 blaszki bezików.

Porcja dla 4 osób.

Białka muszą być dobrze schłodzone.

5 komentarzy: