środa, 22 stycznia 2020

Bułki na mleku z mąką ryżową

Dzień Dobry w środę :) 

Takie pyszne bułki upiekłam na śniadanie. Warto było nawet wcześniej wstać. Dodatek mąki ryżowej sprawia, że są pięknie bielutkie i takie delikatne w smaku. Będą to moje ulubione bułki. Polecam każdemu. Upieczcie na śniadanie czy kolację. Do takiej bułki to samo masełko wystarczy. Udanych wypieków Wam życzę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ryżowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek



Wykonanie pysznych bułek:

1. Obie mąki wsypujemy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. W razie potrzeby gdy mąka słabo się połączyła dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

2. Po tym czasie do  ciasta dodajemy sól i olej i dokładnie zagniatamy. Zagniatamy tak kilka minut. Ponowie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.

3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na stolnicy na 8 części. Z każdej części formujemy najpierw okrągłą bułeczkę, a potem lekko ja spłaszczamy. Bułeczki układamy na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną.

4. Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35-40 minut.

5. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz