poniedziałek, 22 lipca 2019

Sernik z kaszą manną na kruchym cieście.

Witam Was cieplutko :)

Zrobiłam malutką przerwę na blogu, ale już powracam z nowymi przepisami. Pierwszy to będzie sernik. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Zawsze się udaje i jest pyszny. Tym razem upiekłam sernik z kaszą manną. Wyszedł bardzo delikatny i taki równiutki. Lekko wilgotny i pięknie się kroił. Polecam podać z filiżanką ulubionej kawy. Ja właśnie tak lubię najbardziej. Upieczcie konieczne. Słodkich inspiracji Wam życzę :)











Potrzebujemy:


Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
pudru
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
100 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny




Wykonanie pysznego sernika:




1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Następnie wkładamy do lodówki na czas przygotowanie masy serowej.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, wlewamy śmietankę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i ucieramy.


 3. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.



 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

6 komentarzy: