niedziela, 21 kwietnia 2019

Mini babeczki na mleku skondensowanym.

Witam Was cieplutko :) 

Dzisiaj zapraszam na babeczki, takie małe, takie urocze. Bardzo pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Może upieczecie na następne Święta. Koniecznie spiszcie recepturę. Ja za rok znów je upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
1 cukier waniliowy
2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie pysznych babeczek:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej.


3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy z formy.


4. Podajemy i smacznego.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk babeczek w zależności od wielkości foremek.

2 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie <3 prosty przepis, chyba nawet sama wykonam :* wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam :) Dziękuję za życzenia :)

      Usuń