Witam Was cieplutko :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki gęstej śmietany 18 %
Na krem:
2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mleka
5 łyżek mąki tortowej
2 cukry waniliowe najlepiej z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie pysznej domowej kremówki:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
2. Pieczenie: Następnie schłodzone ciasto podzielimy na dwie części, wałkujemy każdą osobno i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Pod kremówkę nie dajemy papieru ani nie smarujemy blaszek. Upieczone blaty studzimy.
2. Krem: Jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, wlewamy jedną szklankę mleka i dokładnie ucieramy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Następnie do gotującego się mleka wlewamy utarte składniki przez gęste sitko i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Krem gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Najlepiej robić to rózgą. Uważamy żeby kremu nie przypalić. Gotowy krem lekko studzimy.
4. Przekładanie: Zimne blaty przekładamy letnim kremem. Oprószamy obficie cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia kremu do lodówki na kilka godzin.
5. Podanie: Gotową kremówkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto trochę w trakcie pieczenia się skurczy więc warto rozciągnąć go na boki blaszek do pieczenia.
Blaszek do pieczenia nie smarujemy, ani niczym nie wykładamy, mają być suche.
Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Najlepiej kroi się na drugi dzień
Lubię kremówki, Twoja bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńZjadła bym teraz taki kawałek pysznej kremówki :D
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPyszna :-) bardzo lubię ten rodzaj ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowne ciacho!
OdpowiedzUsuńDzięki Monia :)
Usuńuwielbiam to ciasto
OdpowiedzUsuń