sobota, 9 lutego 2019

Domowa kremówka.

Witam Was cieplutko :)

Kto nie jadł jeszcze takiej kremówki to polecam upiec. Nie jest to co prawda ciasto francuskie, ale za dużo z nim zachodu, ale ta receptura na ciasto półfrancuskie które mam idealnie się sprawdza i w cieście wychodzi wiele warstw. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Smacznego życzę :)














Potrzebujemy:

Na ciasto:
25 dag mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki gęstej śmietany 18 %

Na krem:

2 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mleka
5 łyżek mąki tortowej
2 cukry waniliowe najlepiej z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciasta


Wykonanie pysznej domowej kremówki:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.


 2. Pieczenie: Następnie schłodzone ciasto podzielimy na dwie części, wałkujemy każdą osobno i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Pod kremówkę  nie dajemy papieru ani nie smarujemy blaszek. Upieczone blaty studzimy.


2. Krem: Jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, wlewamy jedną szklankę mleka i dokładnie ucieramy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Następnie do gotującego się mleka wlewamy utarte składniki przez gęste sitko i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Krem gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Najlepiej robić to rózgą. Uważamy żeby kremu nie przypalić. Gotowy krem lekko studzimy.


 4. Przekładanie: Zimne blaty przekładamy letnim kremem. Oprószamy obficie cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia kremu do lodówki na kilka godzin.


5. Podanie: Gotową kremówkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Ciasto trochę w trakcie pieczenia się skurczy więc warto rozciągnąć go na boki blaszek do pieczenia.
Blaszek do pieczenia nie smarujemy, ani niczym nie wykładamy, mają być suche.
Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Najlepiej kroi się na drugi dzień

9 komentarzy: