wtorek, 26 czerwca 2018

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką.

Nawet nie pomyślałabym, że pierogi z bobem mogą być tak pyszne. Jedliście kiedyś takie pierogi? Jeśli nie to polecam spróbować, ale pod warunkiem, że lubicie bób, a teraz trwa właśnie na niego sezon. Przy pierogach jest trochę pracy, ale warto je przygotować, a już zwłaszcza te z bobem, pachnące cebulką, koperkiem i boczkiem. Polecam serdecznie :)








Składniki:

Farsz:
50 dag świeżego bobu
20 dag wędzonego boczku
1 średnia cebula
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
masło do smażenia

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
około półtorej ciepłej wody
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
10 dag wędzonego boczku
1 średnia cebula
świeży koperek do dekoracji
masło do smażenia
sól do gotowania


Wykonanie:

1. Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.

2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

4. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

5. Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.
Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.

10 komentarzy:

  1. Sama jeszcze nie robiłam, ale jadłam takie pierogi z bobem właśnie i muszę przyznać, że to jeden z najlepszych farszów jakie można zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pierogi w każdej wersji, ale takiej jak Twoja jeszcze nie jadłam. Na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę mężowi zrobić takie, bo za bobem to on szaleje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłyśmy :) My akurat robiłyśmy farsz z bobu i ziemniaków :)

    OdpowiedzUsuń