wtorek, 12 czerwca 2018

Kruche ciasteczka w cynamonie.

Witajcie :) Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasteczka. Tak się składa,że uwielbiam je i jeść i piec. A te, którymi Was dzisiaj częstuję są idealnie kruche i cudownie pachnące cynamonem. A do tego proste i szybkie w wykonaniu, myślę, że składniki na pewno każdy znajdzie w kuchennej półce i lodówce. Takie ciasteczka można upiec na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości ( niecała godzinka i są gotowe ). Do pieczenia można zachęcić dzieci, które potem z wielkim apetytem będą je zjadać, uwierzcie mi ciasteczka są tak pyszne, że zjedzą nawet gorące :) Zapraszam na ciasteczka :)







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
15 dag margaryny Palma firmy Bielmar
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajko ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


2. Ciasto nabieramy łyżką i dłońmi formujemy kulki, następnie obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.



3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując znaczne odstępy ponieważ kulki trochę się rozpłyną i mogą się zrosnąć.


4. Ciasteczka pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Studzimy, podajemy i smacznego życzę.




Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 2 blaszki ciasteczek.


Smacznych inspiracji życzę.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Palma - zróbmy coś dobrego.


Palma - zróbmy coś dobrego

6 komentarzy:

  1. Pychotki. Chętnie schrupała bym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ja bardzo chętnie podkrade ze dwa ciasteczka, no może trzy! Aż przez monitor mi pachnie ten cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak i wszyscy to i ja się poczęstuje ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię cynamon i takie ciasteczka to coś dla mnie :) Do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń