wtorek, 26 grudnia 2017

Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką.

Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania z mojego przepisu, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)







Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej kajmakowej

Pianka:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
20 dag masy krówkowej kajmakowej
1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej
niewielka ilość gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
około 40 dag biszkoptów
5 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1.  Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny.

3.  Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową  i dokładnie ubijamy, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku.

4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Podanie: Po tym czasie sernik kroimy w kwadraty, tak żeby w każdym znalazł się biszkopt. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
 Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

8 komentarzy: