sobota, 9 grudnia 2017

Trufelki z herbatników z cynamonową nutką.

Dzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to można przygotować je na świąteczny stół, będą się na nim ładnie prezentowały, a zapewniam, że dość szybko znikną z talerza. Możecie je udekorować świąteczną posypką. Zapraszam :)






Składniki:

Na trufelki:
20 dag masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
około 25 dag herbatników
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:
20 dag białej czekolady
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta.

2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.

3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.

4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.

5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Masło najlepiej użyć 82 %.
Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''.
Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy.
Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć.

11 komentarzy:

  1. jakie urocze :) idealne na domowe prezenty na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześlicznie wyglądają i na pewno smakują równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu :) Zapewniam, że są pyszne :)

      Usuń
  3. Wyglądają niesamowicie apetycznie ;) akurat na świąteczny stół ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają :) Muszę być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń