piątek, 21 kwietnia 2017

Sernik na herbatnikach z sokiem owocowym.

Pierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie. Sam w sobie sernik jest aksamitny, delikatny i pełen rodzynek, a masa z soku owocowego nadaje mu ciekawego smaku. Zapraszam:)

 




Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
olejek pomarańczowy według uznania
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
1 szklanka rodzynek

Masa z soku:
1 litr soku pomarańczowego ( typu ,, Kubuś '' )
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
około 10 dag herbatników

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki, dodajemy olejek według uznania i smaku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

2. Pieczenie: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x  35 cm  wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy dokładnie herbatnikami, na herbatniki wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

3. Masa z soku: W połowie soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzimy.

4. Lekko przestudzoną masę z soku wykładamy równomiernie na sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie zimny sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.

5. Po tym czasie sernik jest gotowy do podania. Kroimy i podajemy.

6. Życzę smacznego:)

Rady:
Można użyć sera białego, ale należy zmielić go co najmniej 3 razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

12 komentarzy:

  1. Serniki bardzo lubię :) Z tym sokiem owocowym musi smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki, koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i smakowity serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki na herbatnikach za kruchym spodem jakoś nie przepadam :) Twój wygląda przepysznie :)Pozdrawiam Iza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię i takie i takie, ale ciasto nie może być z byt grube:) Dziękuję i również pozdrawiam Cię cieplutko:)

      Usuń