niedziela, 2 kwietnia 2017

Tort orzechowy.

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Do wykonania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od Helio. Produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam na tort :)

















Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 jajka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.

3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.

5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.

6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.

 

14 komentarzy:

  1. Jaki piękny... Prezentuje się wspaniale i na pewno smakuje bajecznie. Oj, taki torcik to bym teraz zjadła i dzionek byłby piękny nawet gdyby miał spaść śnieg ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo dziękuję za tak miły komentarz:) Tort chociaż prosty to był bardzo pyszny:)

      Usuń
  2. Bajeczny! <3 Prezentuje się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i smacznie wygląda . Mam dużo swoich orzechów z działki, więc na pewno zrobię I wyślę Ci zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję i bardzo polecam. Mam nadzieję, że się uda i będzie smakował:)

      Usuń
  4. Wspaniały torcik, poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń