niedziela, 30 kwietnia 2017

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową.

Czasami nie chce nam się piec ciasta, a spodziewamy się gości lub mamy ochotę na coś słodkiego. Doskonale wtedy sprawdzi się ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:)








Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku ( użyłam o smaku waniliowym )
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru ( 250 ml )
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka

Dodatkowo:
około 50 dag herbatników
dowolna cukrowa posypka

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.

2. Przekładanie: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, na dno wykładamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej i znów warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej i ostatnia warstwa to herbatniki.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewę rozsmarowujemy na herbatnikach i posypujemy cukrową posypką według uznania.

4. Podanie: Ciasto studzimy, a gdy będzie zimne wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

5. Życzę smacznego.

11 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda bardzo apetycznie i przydałby mi się baaardzooo :)
    Po wczorajszych przejściach właśnie tego potrzebuję :)
    Przenosiłam się na swój hosting. Niestety Blogger wyciął mi brzydki numer i nie chce oddać moich przepisów ;) Będę miała sporo pracy, bo od początku pisać i publikować każdy przepis :( Ponad 270... :(
    No ale dam radę, na szczęście w laptopie mam kopie/szkice i fotki :)
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu i zapraszam:)
      To smutne co piszesz:( A nie da się jakoś odzyskać tych przepisów. Bardzo szkoda tyle pracy. Również pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie:)

      Usuń
  2. Iza Twój sernik wygląda obłędnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na szybki sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, chociaż jest tuż przed kolacją to ślinka na niego mi bardzo cieknie ;P :D Pozdrawiam i życzę Ci miłego długiego weekendu ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Miło mi, ze Ty również mnie odwiedziłaś:)Wspaniały przepis na sernik bez pieczenia:) Coś dla mnie bo nie jestem mistrzem wypieków :)

    OdpowiedzUsuń