środa, 27 lipca 2016

Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem można ją przygotować na obiad. Pierwszy raz do pizzy dałam kabanosy i to był dobry pomysł. Wyszło bardzo smacznie. Pizzę przyprawiłam ziołami prowansalskimi i przyprawą w której w skład wchodzą suszone pomidory z bazylią i czosnkiem od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
25 dag pieczarek
1 cebula
5 łyżek konserwowej kukurydzy
10 dag kabanosów
12 dag sera mozzarella
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
dowolny ulubiony ketchup ( około 2-3 łyżki )



Wykonanie:

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Pieczarki  i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

3. Kabanosy kroimy na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Ciasto smarujemy ketchupem, układamy pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypujemy ziołami.

5. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy ser i zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Podajemy i smacznego.


2 komentarze: