sobota, 16 lipca 2016

Ciasto ,, Jagodowa pychotka '' z miętową nutką.

Zapraszam na ciasto które jest bardzo pyszne i pachnące. Mięciutkie biszkopty przełożyłam kremem z leśnymi borówkami, do tego miętowo cytrynowa galaretka, całość dopełnia puszysta bita śmietana...czy może być coś pyszniejszego? Nie wiem tylko czemu cytrynowa galaretka zmieniła swój kolor. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopty:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

 Krem maślano - jagodowy:
20 dag masła 82 %
półtorej szklanki borówek ( u mnie leśne )
4 łyżki cukru pudru
sok z cytryny według uznania
5 łyżek wiórek kokosowych

Dodatkowo:
1 cytrynowa galaretka
kilka gałązek mięty
500 ml gorącej wody
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty studzimy. Z podanych składników możemy upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.

3. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy borówki i sok z cytryny do smaku i ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy je z kremem ( już nie ucieramy ).

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy biszkopt również z wierzchu.

5. Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu.Następnie gorącą miętową wodę przecedzamy przez gęste sito do miski, wsypujemy galaretkę i dokładnie ją rozpuszczamy, następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

9. Stężone ciasto kroimy w kwadraty. Kremówkę przekładamy do szprycy i dekorujemy każdy kawałek wyciskając rozetki.

9. Ciasto jest gotowe do podania.

10. Smacznego.



Rady:

Ilość mięty zależy od tego jak miętową chcemy mieć galaretkę. Ciasto udało mi się na 12 kawałków.

9 komentarzy: