sobota, 2 lipca 2016

Bób z cebulką i koperkiem.

Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad. Zapraszam:)




Składniki:
pół kg świeżego bobu
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
koperek świeży według uznania

Wykonanie:

1. Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam około 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.

3. Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy.

4. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz