niedziela, 17 grudnia 2023

Sernik z rodzynkami i cukrową posypką

Ten sernik jest bardzo pyszny. Aksamitna masa serowa z rodzynkami. Bardzo prosty w wykonaniu, taki chyba najprostszy. Na wierzchu sernika wytworzyła się z posypki taka smakowita chrupka, która oczywiście później zmięknie. Taki sernik polecam na różne okazje, a nawet na świąteczny stół. Upieczcie i dajcie znać czy smakował. Słodkich inspiracji.





 

Potrzebujemy:

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( może być gotowy z wiadereczka lub inny, który trzeba trzykrotnie zmielić )

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

7 jajek

15 dag masła lub margaryny

1 niepełna szklanka rodzynek

 

Dodatkowo:

2-3 łyżki dowolnej cukrowej posypki ( u mnie niebieska, taka świąteczna ) 

 


Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Masło lub margaryn ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm, posypujemy posypką i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, wtedy wychodzi taki równiutki. Następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 25 cm.

Sernik najlepiej studzić w piekarniku, a zimny wstawić do lodówki.

Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, zależy to od naszego piekarnika.

Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.




czwartek, 14 grudnia 2023

Kruche ciasteczka z bezą i powidłem

Jestem zachwycona tymi ciasteczkami. Zrobiłam taką próbę przedświąteczną i na pewno upiekę je na świąteczny stół. Bardzo kruche i chrupiące. Idealne. Trochę słodkie, ale słodycz przełamana została powidłem śliwkowym. Beza bardzo długo pozostaje chrupiąca. Dodam, że im dłużej ciasteczka poleżą to bardziej zmiękną. Bardzo polecam, upieczcie takie, a nie pożałujecie. Udanych wypieków.

 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanki mąki tortowej

1 żółtko

10 dag masła lub margaryny

1/4 szklanki cukru pudru


Na bezę:

1 białko

niepełna szklanka cukru pudru


Dodatkowo:

pół słoiczka powidła śliwkowego 

2-3 łyżki wiórek kokosowych

mąka do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy krążki o średnicy 4 i pół cm. Krążki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

2. Do białka wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy, resztę cukru dosypujemy stopniowo, składniki na bezę powinny być dość gęste, ale tak, żeby rozsmarować na krążkach ciasta, beza nie może się też rozlewać. Trzeba to zrobić na wyczucie. Ilość cukru zależy od wielkości białka.

3. Tak przygotowaną bezą smarujemy krążki ciasta.

4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Beza na ciasteczkach powinna być chrupiąca. Upieczone ciasteczka studzimy.

5. Ciasteczka smarujemy tą stroną gdzie nie ma bezy i składamy, lekko dociskamy, boki obtaczamy w wiórkach kokosowych. 

6. Tak wykonane ciasteczka są gotowe do podania. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę zawsze przesiewam. 

Średnica foremki to 4 i pół cm.

Ciasteczka im dłużej poleżą to bardziej zmiękną.

Wychodzi około 27 sztuk, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto.

Beza długo pozostaje chrupiąca.




środa, 13 grudnia 2023

Chleb bez mąki z płatkami owsianymi i serem białym

 Ten chlebek jest bardzo pyszny. Nie zawiera mąki, same ziarna i biały ser. Lekko zbity i bardzo sycący. Zobaczcie jak pysznie wygląda, i ta chrupiąca skórka. Musicie go spróbować, koniecznie. Nie trzeba nic zagniatać, wystarczy zblendować składniki i uformować chlebek, no i oczywiście upiec. Chlebek jest długo wilgotny. Idealny nawet z samym masełkiem. Upieczcie taki i dajcie znać czy wam smakował. Smacznych inspiracji Wam życzę.



 

Potrzebujemy:

50 dag sera białego półtłustego

3 jajka

30 dag płatków owsianych górskich

5 dag orzechów włoskich ( posiekanych )

4 dag siemienia lnianego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli


Wykonanie pysznego chlebka:


1. Wszystkie składniki na chlebek przekładamy do miski ( oprócz orzechów ), następnie blendujemy blenderem, nie musi być dokładnie, dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.

2. Formujemy podłużny chlebek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około godzinę i 15 minut. Ja tyle czasu piekłam mój chlebek, ale to zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Upieczony chlebek studzimy na metalowej kratce. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego życzę.





poniedziałek, 11 grudnia 2023

Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami

 Ostatnio bardzo polubiłam pieczenie tortów. Co prawda nad wyglądem muszę jeszcze trochę popracować, ale wierzę, że każdy kolejny będzie ładniejszy. Ale za to o smak nie muszę się martwić, wychodzą mi obłędnie pyszne. Ten upiekłam dla męża na urodziny, stwierdziłam, że niech i on ma skoro sobie też upiekłam. A nie ukrywam, że wyszedł pyszny. Chałwa do kremu do doskonały pomysł, spróbujcie jeżeli lubicie chałwę. Prosty, ale jaki pyszny. Bardzo polecam.

 


 

Potrzebujemy:


Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 lekko kopiaste łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

2 szklanki mleka ( pół litra )

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

20 dag masła 82 %

cukier puder do smaku

10 dag chałwy waniliowej

alkohol według uznania ( spirytus, wódka ) 

 

Dodatkowo:

okrągłe ciasteczka w czekoladzie ( ilość według uznania ) 

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( u mnie domowej roboty ) 

dowolne nasączenie do biszkoptów ( napar z kawy, z herbaty, dowolny sok ) 

 

 

Wykonanie pysznego tortu:

 

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i alkohol według uznania. Ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

3. Przekładanie: Biszkopty nasączamy. Następnie przekładamy na przemian dżemem i kremem. Czyli: biszkopt, dżem, krem, biszkopt, dżem i krem, ostatni biszkopt. 2-3 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Tort cały smarujemy kremem. Następnie dekorujemy dowolnie ciasteczkami w czekoladzie i kremem wyciskając rozetki. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

4. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm. 

Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę.

 


 

niedziela, 10 grudnia 2023

Zawijana drożdzówka z białym serem i dżemem

Kto mnie zna to wie, że uwielbiam wypiekać drożdżowe. I te na słodko i te na słono. No i zawsze mi wychodzą. Ciągle szukam nowych pomysłów na te wypieki. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby upiec drożdżówkę zawijaną. I udała się. Ta drożdżówka jest pyszna. Polecam upiec. Serowe nadzienie wzbogaciłam dżemem wiśniowym, ale takim 100 % owoców. Idealna na podwieczorek. Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowała.

 

 




Potrzebujemy:


Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

pół szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej


Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

3 jaka

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

6 łyżek oleju


Na nadzienie:

25 dag sera białego półtłustego

1 cukier waniliowy

cukier do smaku

1 budyń śmietankowy

1 jajko

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej użyć takie 100 % owoców ) 


Dodatkowo:

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

 


Wykonanie pysznej drożdżówki zawijanej:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ". 

2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

3. Nadzienie: Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można wcześniej zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miał wtedy jak dla mnie idealną konsystencję. Na koniec dodajemy dżem i mieszamy.

4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką tortową, długość ciasta tak, żeby zmieściło się do keksówki o długości 32 cm. Ciasto smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia.

5. Pieczenie: Drożdżówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną drożdżówkę studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Mąkę zawsze przesiewam.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Użyłam keksówki o wymiarach 32 cm x 7 cm 12 cm.

Można pokroić na około 16 porcji. 

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.




 

 

niedziela, 3 grudnia 2023

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem

 Na świąteczny stół polecam Wam te ciasteczka. Bardzo kruche i bardzo pyszne. Z idealnie czekoladowym kremem, z użyciem masła i czekolady, a dżem wiśniowy bardzo fajnie podkręca smak. Ładnie udekorowane, będą ozdobą świątecznego stołu. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale zapewniam, że nie poleżą.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

 

Na krem:

20 dag masła 82 %

10 dag mlecznej czekolady

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka ( kopiasta ) kakao

odrobina dowolnego alkoholu ( spirytus, wódka )

 

Dodatkowo:

5 dag mlecznej czekolady

dowolna posypka ( u mnie posiekane migdały )

pół słoiczka dżemu wiśniowego

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

 

Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka z ząbkami. 

2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.

3. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, dodajemy kakao i dokładnie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną, ale taką letnią dodajemy stopniowo do utartego masła i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.

4. Składanie ciasteczek: Na połowę ciasteczek wykładamy po porcji dżemu, następnie wyciskamy krem i przykładamy drugim ciasteczkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dekorujemy nią ciasteczka, posypujemy posypką. Ciasteczka odstawiamy do stężenia.

5. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.

Do dekoracji można użyć dowolnej posypki: posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych czy cukrowej posypki.

Z tej receptury wychodzi około 26 przełożonych ciasteczek, ale ich ilość zależy od wielkości użytej foremki.




piątek, 1 grudnia 2023

Tort z serkiem mascarpone i ananasem z dripem

 Tak dobrego tortu to dawno nie upiekłam. A upiekłam go dla siebie na urodziny. Wstyd się przyznać, ale zjedliśmy z mężem cały sami, ale nie od razu, jakby co. Wilgotny, pyszny, idealny. Wygląd może nie taki jakbym chciała, ale następny będzie lepszy. Polecam zróbcie taki tort. Krem na bazie serka mascarpone z ananasem to super połączenie. Słodkich inspiracji Wam życzę.

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 kopiaste łyżki czarnego kakao ( nie mylić z ciemnym )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem z serka mascarpone:

25 dag serka mascarpone

330 g śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 5 krążków ananasa w syropie

1 lekko kopiasta łyżeczka żelatyny spożywczej

2 łyżki gorącej wody


Na tynk:

20 dag masła 82 %

80 g cukru pudru

1 łyżka zimnego mleka

sok z cytryny według uznania

 

Na drip:

10 dag gorzkiej czekolady

55 ml śmietanki kremówki 30 %

 

Dodatkowo:

słoiczek dżemu wiśniowego ( 100 %owoce )

25 dag serka mascarpone o smaku waniliowym z białą czekoladą

kilka łyżek syropu z ananasów ( do nasączenia biszkoptów ) 


 

Wykonanie pysznego tortu:


1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.

2. Krem: Serek mascarpone ubijamy razem z kremówką i cukrem pudrem do smaku na puszysty krem ( ubijamy wszystko razem ). Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie i studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i ubijamy. Ananasy odsączamy dokładnie z syropu i kroimy w małą kostkę, dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy.

3. Przekładanie: Biszkopty nasączamy syropem z ananasów, pierwszy krążek biszkoptu smarujemy połową dżemu i połową kremu, przykładamy drugim krążkiem i ponownie dżem i krem, na koniec trzeci krążek biszkoptu. Tort wstawiamy do stężenia do lodówki.

4. Tynk: Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami przesiany cukier puder i ucieramy, na koniec dodajemy mleko i sok z cytryny według uznania. Następnie zimny schłodzony tort smarujemy przygotowanym kremem, smarujemy również wierzch tortu. Ponownie tort wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. Drip: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia, następnie zalewamy nią czekoladę, odstawiamy na kilka chwil, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią ale płynną dekorujemy tort. Gdyby polewa wyszła nam zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki kremówki i podgrzać w mikrofalówce, następnie wymieszać, należy to robić z wyczuciem.Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

6. Dekoracja: Serek mascarpone o smaku białej czekolady przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy dowolnie tort wyciskając rozetki.

7. Podanie: Tort jest gotowy do podania. Smacznego.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 18 cm.

Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

Nie dawałam dużo żelatyny ponieważ zależało mi żeby krem był puszysty, ale również stabilny. Taka proporcja jest idealna. 

Gdyby polewa ( drip ) wyszła nam zbyt gęsta można dodać jeszcze odrobinę śmietanki kremówki i podgrzać w mikrofalówce, następnie wymieszać, należy to robić z wyczuciem.