środa, 13 grudnia 2023

Chleb bez mąki z płatkami owsianymi i serem białym

 Ten chlebek jest bardzo pyszny. Nie zawiera mąki, same ziarna i biały ser. Lekko zbity i bardzo sycący. Zobaczcie jak pysznie wygląda, i ta chrupiąca skórka. Musicie go spróbować, koniecznie. Nie trzeba nic zagniatać, wystarczy zblendować składniki i uformować chlebek, no i oczywiście upiec. Chlebek jest długo wilgotny. Idealny nawet z samym masełkiem. Upieczcie taki i dajcie znać czy wam smakował. Smacznych inspiracji Wam życzę.



 

Potrzebujemy:

50 dag sera białego półtłustego

3 jajka

30 dag płatków owsianych górskich

5 dag orzechów włoskich ( posiekanych )

4 dag siemienia lnianego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli


Wykonanie pysznego chlebka:


1. Wszystkie składniki na chlebek przekładamy do miski ( oprócz orzechów ), następnie blendujemy blenderem, nie musi być dokładnie, dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.

2. Formujemy podłużny chlebek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około godzinę i 15 minut. Ja tyle czasu piekłam mój chlebek, ale to zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Upieczony chlebek studzimy na metalowej kratce. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego życzę.





3 komentarze: