niedziela, 21 kwietnia 2019

Mini babeczki na mleku skondensowanym.

Witam Was cieplutko :) 

Dzisiaj zapraszam na babeczki, takie małe, takie urocze. Bardzo pyszne, bardzo słodkie, pachnące i doskonałe. Upiekłam je do Wielkanocnego koszyka. Babeczki byłe też ozdobą stołu na śniadaniu wielkanocnym. Może upieczecie na następne Święta. Koniecznie spiszcie recepturę. Ja za rok znów je upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki
1 cukier waniliowy
2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie pysznych babeczek:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy.


2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej.


3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy z formy.


4. Podajemy i smacznego.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk babeczek w zależności od wielkości foremek.

piątek, 19 kwietnia 2019

Życzenia Świąteczne :)

Z okazji Świąt Wielkanocnych wszystkim moim czytelnikom życzę, aby były one spokojne, rodzinne, ciepłe i jajeczne :) Spędźcie je w gronie rodzinnym, odpocznijcie i bądźcie po prostu szczęśliwi :) Iza :)



czwartek, 18 kwietnia 2019

Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami.

Wpadłam na pomysł, żeby mazurek przygotować w kształcie torciku. Kruche blaty przełożyłam bardzo słodką masą kajmakową. Wierzch udekorowałam bitą śmietanką i kolorowymi cukierkami. Wyszło pysznie i kolorowo. Taki mazurek jest idealny na świąteczny stół. Można nim zaskoczyć gości. Prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę.









Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny

Na krem:
125 ml zimnego mleka
1 śmietana typu ,,śnieżka''

Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy
pół szklanki kolorowych cukierków ( u mnie orzeszki w cukrowej polewie )


Wykonanie pysznego mazurka wielkanocnego:



1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części.


2. Wałkowanie: Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, nakłuwamy widelcem.


3. Pieczenie: Kruche krążki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Upieczone dokładnie studzimy.


4. Przekładanie: Kruche ciasta przekładamy masą kajmakową smarując również wierzch ciasta.


5. Dekoracja: Następnie śmietanę typu ,, śnieżka '' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną ,,tylką'' i dekorujemy mazurek według uznania. Dekorujemy również kolorowymi cukierkami.


6. Podanie: Mazurek odstawiamy na chwilę do stężenia. Następnie kroimy i podajemy. Smacznego.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 18 cm.
Zamiast ,, śnieżki '' można ubić śmietankę kremówkę 30 % z cukrem pudrem do smaku.


środa, 17 kwietnia 2019

Wielkanocna babka z ajerkoniakiem i czekoladą

Witam Was cieplutko :)

Na świąteczny stół proponuję Wam pyszną babkę. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez domowej babki, a przecież upieczenie jej jest takie proste. Składniki miksujemy, do foremki, do pieczenia i dekoracja. Moja wyszła idealna, z wierzchu utworzyła się skorupka, a w środku wyszła pysznie wilgotna. A podczas pieczenia cudownie pachniało ajerkoniakiem. Upieczcie koniecznie :) Udanych wypieków Wam życzę :)












 

 



Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO



Dodatkowo:
5 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO
2 łyżki płatków migdałowych od HELIO
1 łyżeczka masła lub margaryny do posmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej do oprószenia foremki



Wykonanie pysznej babki:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.


3. Pieczenie:  Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.



4. Dekorowanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


5. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.

 A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tej pysznej babki:

 




wtorek, 16 kwietnia 2019

Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą.

Zapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :)
















Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru

Na nadzienie:
1 słoiczek dżemu wiśniowego
20 dag masy krówkowej kajmak  Helio
10 dag polewy i dekoracji białej  Helio

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych babeczek:







1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.



2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem.


3. Układamy na blasze.


4. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy.


5. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po porcji dżemu i kajmaku. Polewę roztapiamy i dekorujemy babeczki. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


6. Gotowe babeczki podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 34 babeczki.

A tutaj produkty, które otrzymałam od Helio do upieczenia tych pysznech babeczek: