środa, 21 października 2015

Cebulaczki.

Takie cebulaczki możemy przygotować na przekąskę. Sprawdzą się również podane na obiad np. z czerwonym barszczykiem lub udekorowane ketchupem. Smakują na ciepło jak i na zimno.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
25 mąki pszennej
2 dag świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
2 łyżki śmietany 12 %
1 jajko
łyżka oleju
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Farsz:
2 cebule
1 łyżka oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
margaryna do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki

Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i roztarte drożdże, następnie zagniatamy ciasto.


2.Cebule obieramy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości ( uważamy żeby za mocno nie zrumienić ) . Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy. 


 3.Przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty. Na każdy nakładamy farsz cebulowy i zlepiamy brzegi.


4. Przygotowane cebulaczki układamy na blasze uprzednio posmarowanej margaryną i posypanej mąką pszenną.


5. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


6.Smacznego.

wtorek, 20 października 2015

Drożdżowe pierogi z grzybami.

Ciasto dzięki dodatkowi sera białego jest bardzo mięciutkie i puszyste. Do ich upieczenia użyłam świeżych grzybów, moich ulubionych prawdziwków. Możemy je podać z czerwonym barszczykiem. Polecam upiec je na przekąskę.Zamiast grzybów leśnych możemy użyć pieczarek. Zapraszam:)





Składniki:
 Ciasto:
10 dag sera białego
20 dag mąki pszennej
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
2 dag świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

farsz:
25 dag grzybów leśnych
1 cebula
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Ser biały przekładamy do miski, dodajemy mleko i olej, ucieramy, następnie dodajemy sól, cukier i jajko, dokładnie ucieramy, do utartej masy wkruszamy drożdże i znów ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Grzyby oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w kwadraty, nakładamy farsz grzybowy i zlepiamy na pół.
5. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do zrumienienia.
6.Smacznego.

Jajecznica na prawdziwkach.

Każdy chyba lubi jajecznicę, u mnie dzisiaj z leśnymi grzybami i cebulką. Pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Zapraszam:)




Składniki:
2 grzybki prawdziwki
2 jajka
masło do smażenia
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1.Grzybki obieramy, dokładnie oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką.
3.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę, następnie dusimy do miękkości i odparowania całego płynu z grzybów.
4. Na koniec wbijamy jajka i smażymy aż się zetną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy.
5.Smacznego.

poniedziałek, 19 października 2015

Schab duszony z prawdziwkami.

Niezwykle kruche i smaczne mięsko,do tego pyszny i aromatyczny sos z leśnymi grzybami.Prawdziwki to moje ulubione grzyby.To danie możemy podać z ulubioną surówką i ziemniakami.Idealne na niedzielny obiad lub dla gości.Zapraszam:)




Składniki:
 pół kilo schabu
pół kilo świeżych prawdziwków
2 średnie cebule
1 łyżeczka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12 %
sól i pieprz do smaku
olej
marynata do mięs klasyczna

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Plastry mięsa nacieramy marynatą to mięs i olejem.Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
2.Grzyby oczyszczamy,płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie kroimy na większe kawałki.Cebulę obieramy i kroimy w średnią kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy plastry schabu z obu stron.Mięso przekładamy do garnka,dodajemy grzyby i cebulę,zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości często mieszają.Ja dusiłam całość około 50 minut.
4. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną,wlewamy kilka łyżek gorącego sosu,mieszamy i wlewamy do mięsa,mieszamy żeby nie było grudek.Chwilę sos gotujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Smacznego.

sobota, 17 października 2015

Sernik na pierniku z polewą czekoladową.

Bardzo lubię piernik i sernik,do głowy przyszedł mi pomysł,żeby połączyć razem te dwa ciasta.Nie ukrywam,że wyszło pysznie.Takie ciasto możemy również upiec na świąteczny stół lub dla gości.Zapewniam,że wszystkim posmakuje.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto piernikowe:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół szklanki miodu prawdziwego
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1 przyprawa do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki amoniaku
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg sera na sernik (gotowego w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę,cukier i mleko przekładamy do garnka,następnie zagotowujemy i studzimy. Do wystudzonej masy dajemy żółtka,miód,mąkę,przyprawę do piernika,sodę i amoniak,następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę,następnie delikatnie mieszamy z ciastem.


2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku,dodajemy budynie w proszku,proszek do pieczenia i ser,dokładnie ucieramy.


3. Do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową wykładamy ciasto piernikowe, a na ciasta wykładamy masę serową.


4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczone ciasto studzimy w blaszce.


5. Ciasto kroimy na kawałki.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie dekorujemy pokrojone ciasto.Odstawiamy na kilkanaście minut,żeby polewa zastygła.Podajemy.


6.Smacznego.

Zupa ze świeżych leśnych grzybów.

Pachnąca i smaczna zupka z grzybami przyniesionymi prosto z lasu.Idealnie rozgrzewa w chłodne dni.Zupę możemy podać ze świeżym pieczywem lub osobno ugotowanym.Zapraszam:)




Składniki:
 50 dag świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki i kozaki czerwone )
2 marchewki
1 pietruszka
5 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1szklanka śmietany 12 %
1 cebula
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania (świeży,mrożony lub suszony)

Wykonanie:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Masło przekładamy do garnka i roztapiamy, następnie wrzucamy grzyby i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Przesmażone składniki zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy.
4.Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki, wrzucamy do gotującej się zupy.
5. Śmietanę łączymy z mąką pszenną i pod koniec gotowania wlewamy do zupy, zagotowujemy.
6. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Podajemy.
7.Smacznego.

piątek, 16 października 2015

Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.

Taka surówka to bardzo szybki dodatek do drugiego dania. Często ją przygotowuję do mięsa i ziemniaków. Taka sałatka może też być samodzielną przekąską.Można zrobić większą porcję: cała kapusta i cała puszka kukurydzy.Zapraszam:)




Składniki:
pół kapusty pekińskiej
pół puszki kukurydzy
dowolny ulubiony sos sałatkowy ( np.koperkowy,ziołowy )

Wykonanie:
1.Kapustę pekińską drobno kroimy.
2.Kukurydzę dokładnie osączamy na sitku z zalewy.
3.Następnie ulubiony sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu.
4. Do kapusty pokrojonej kapusty dajemy odsączoną kukurydzę i sos sałatkowy, następnie dokładnie mieszamy.
5.Sałatkę odstawiamy na około 15 minut żeby składniki przegryzły się. Po tym czasie podajemy.
6.Smacznego.