wtorek, 11 kwietnia 2017

Zawijane keksowe bułeczki z lukrem.

Kto chętny na pyszną bułeczkę? Zapraszam, bo są pyszne, niezwykle mięciutkie ciasto, wspaniała w smaku mieszanka keksowa, do tego słodki lukier. Ja takie bułeczki uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy, ale można podać je z mlekiem, jak kto lubi. Takie bułeczki można również upiec również na świąteczny stół, będą pyszną ozdobą stołu, ale również szybko z niego znikną. Do przygotowania tych pysznych bułeczek użyłam mieszanki keksowej , którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Dodam, ze mieszanka jest bardzo wysokiej jakości i bardzo ją polecam. Zapraszam na bułeczki :)










Składniki:

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży

Ciasto:
2 jajka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
3 szklanki mąki tortowej
ewentualnie ciepłe mleko

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
30 dag mieszanki keksowej
2 łyżki masła lub margaryny
mąka pszenna do posypania stolnicy
kolorowa cukrowa posypka według uznania

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, olej i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Formowanie bułeczek:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszanką keksową i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w dość szerokie plastry, formujemy z nich okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną. Z każdej rolady wykroimy 10 bułeczek.

4. Pieczenie: Bułeczki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

5. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim bułki. Następnie dekorujemy kolorową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

6. Podanie: Gdy lukier zastygnie bułeczki są gotowe do podania. Życzę smacznego.



Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 bułeczek. Pamiętajmy, żeby białko do lukru było sparzone.

 

niedziela, 9 kwietnia 2017

Sernik na kruchym cieście z wiśniami.

Bardzo lubię piec serniki, za każdym razem wymyślam nową wersję. Mam jeszcze kilka pomysłów. To ciasto akurat bardzo lubimy. Polecam Wam taki sernik, można go upiec na świąteczny stół. Idealnie kruche ciasto, aksamitna masa serowa, pachnące wiśnie i słodkie dodatki, bita śmietana, czekolada i migdały...czego chcieć więcej. Idealnie pasuje z filiżanką aromatycznej kawy. Do upieczenia sernika użyłam składników, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Produkty bardzo polecam. Zapraszam na sernik :)












Składniki:

Ciasto:
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Masa wiśniowa:
60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek )
2 łyżki cukru
2 galaretki wiśniowe
pół szklanki gorącej wody

Bita śmietana:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny
50 ml gorącej wody

Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag mlecznej czekolady
3 łyżki płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejące wiśnie wykładamy na zimny sernik i wstawiamy do lodówki do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej na kilka godzin lub całą noc.

5. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

6. Dekorowanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy na kawałki. Następnie dekorujemy go bitą śmietaną. Na koniec posypujemy startą na dużych oczkach czekoladą i płatkami migdałowymi.

7. Gotowy sernik podajemy.

8. Życzę smacznego.



Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka''.
Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

 

sobota, 8 kwietnia 2017

Sałatka z rzodkiewką podana w bułeczkach.

Jak nie macie pomysłu na podanie sałatki to polecam podać ją wydrążonych bułeczkach, najlepiej bardzo chrupiących. Sama sałatka jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam na śniadanie, kolację lub przekąskę. Sałatkę przyprawiłam białym pieprzem mielonym, który otrzymałam od SKWORCU . Życzę smacznego. Zapraszam :)








Składniki:

Na sałatkę:
pół pęczka rzodkiewki
2 jajka
10 dag sera żółtego w kawałku
pół puszki zielonego groszku
pół pęczka szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku

Dodatkowo:
4 ulubione bułki ( u mnie kajzerki )

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, razem z serem żółtym, umytą i osuszoną rzodkiewką kroimy w kostkę. Groszek dokładnie osączamy z zalewy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy tylko połowę szczypiorku.

3. Z bułek ścinamy wierzchy, a środek wydrążamy. Następnie bułki napełniamy sałatką i posypujemy odłożonym szczypiorkiem.

4. Bułeczki podajemy i smacznego.

 

czwartek, 6 kwietnia 2017

Piaskowa babka z pomarańczową nutką.

Na Wielkanocny stół polecam Wam bardzo pyszną babkę. Babka jest lekko piaskowa i pysznie pachnąca pomarańczą. Z tego przepisu zawsze się udaje. Gdy się piecze to tak pysznie pachnie, że nie można się doczekać kiedy będzie gotowa. Do jej przygotowania użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy, dodam, że jest ona bardzo wysokiej jakości i bardzo ją polecam. Zapraszam na babkę :)








 


Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z pomarańczy

Lukier:
pół szklanki cukru pudru
sok z pomarańczy ( kilka łyżek )

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka masła lub margaryny
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
listki melisy do dekoracji

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i sok z pomarańczy, miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy.

5. Lukier: Cukier puder wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy sok z pomarańczy i ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki.

6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania.

8. Życzę smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy na babkę z kominem.



środa, 5 kwietnia 2017

Jajka nadziewane serem żółtym.

Takie jajka przygotowuje się bardzo szybko, dosłownie w pół godziny. Można je podać na śniadanie, kolację, przekąskę lub Wielkanocny stół. Pysznie smakują ze świeżym pieczywem. Do ich przygotowania użyłam ziół i przypraw, które otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:)







Składniki:
6 jajek
10 dag sera żółtego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżki majonezu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki i rozcieramy z majonezem.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do żółtek, dodajemy suszoną natkę pietruszki i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

3. Połówki jajek napełniamy farszem i dekorujemy świeżą natką pietruszki.

4. Podajemy i smacznego.

 

niedziela, 2 kwietnia 2017

Tort orzechowy.

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Do wykonania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od Helio. Produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo je polecam. Zapraszam na tort :)

















Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 jajka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.

3. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.

5. Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką.

6. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 10 dag. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Tort można pokroić na 8 porcji.