sobota, 7 listopada 2015

Pulchne poduszeczki z białym serem.

Kto nie lubi pysznych,puszystych drożdżowych bułeczek?Możemy je zabrać do pracy,do szkoły.Te bułeczki długo pozostają świeże.Nadziane pysznym serkiem.Zapewniam,że każdy się na nie skusi.Zapraszam:)




Składniki:
 Rozczyn:
10 dag drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
1 kg mąki tortowej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła lub margaryny
szczypta soli
1 szklanka ciepłego mleka

Nadzienie serowe:
50 dag białego sera ( ja użyłam półtłusty )
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
1 budyń waniliowy
cukier ( według uznania )

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,ciepłym mlekiem i mąką.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosły.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,sól,roztopione masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce,żeby podwoiło swoją objętość.
3. Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na gładką,jednolitą masę.Cukier dodajemy według uznania.
4. Na stolnicy wałkujemy ciasto.Kroimy w kwadraty lub prostokąty,na każdy nakładamy porcję sera i składamy na pół zlepiając brzegi.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Smacznego.

Rady:
 Z przepisu wyszło mi 6 blaszek bułeczek.



(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

czwartek, 5 listopada 2015

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.

Te paluszki są bardzo pyszne,idealne na przekąskę.Jeżeli zrobimy cieniutkie to będą bardzo chrupiące,a jeżeli zrobimy grubsze to w środku będą pulchne,a zewnątrz chrupiące.Ja je dodatkowo wzbogaciłam  pomidorami suszonymi mielonymi i sproszkowanymi     od  SKWORCU    .Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka ciepłego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżeczki pomidorów suszonych mielonych sproszkowanych

Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,sól,suszone sproszkowane pomidory,olej i pozostałe ciepłe mleko.


2. Następnie zagniatamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.


3. Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.


4. Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.


5. Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.


6.Smacznego.

środa, 4 listopada 2015

Kotlety mielone z natką pietruszki.

Kotlety mielone niby są banalne,ale wystarczy coś do nich dodać i już mamy inny smak.Ja do swoich dodałam pieprz biały mielony  i suszoną natkę pietruszki   firmy SKWORCU .
Dzięki tym przyprawom mięso wyszło bardzo aromatyczne.Zapraszam:)





Składniki:
50 dag surowej szynki wieprzowej
1 bułka namoczona i odciśnięta
2 jajka
pieprz biały mielony
sól do smaku
3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i bardzo dokładnie osuszamy,następnie mielimy w maszynce.Do zmielonego mięsa wbijamy jajka,dodajemy natkę pietruszki,przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.Następnie dokładnie masę mięsną mieszamy.
2.Z masy mięsnej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju do miękkości z obu stron.Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy.
3.Smacznego.

wtorek, 3 listopada 2015

Spaghetti z soczewicą.

To danie jest bardzo pyszne i bardzo syte.Soczewica jest bardzo zdrowa,ma wiele witamin,zawiera bardzo dużo białka.Polecam na bezmięsny obiad.Do przyprawienia soczewicy użyłam  białego pieprzu mielonego
i bardzo aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich
od SKWORCU
Zapraszam:)




Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
zioła prowansalskie   według uznania
biały pieprz mielony    do smaku
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

dodatkowo:
40 dag makaronu spaghetti
sól do smaku
1 łyżka oliwy
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:
1.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli,następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając,w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem,smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy,następnie drobno siekamy.
5. Na talerze nakładamy porcja makaronu,nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki.Podajemy.
6.Smacznego.

Ciasteczka z musli i cukrem trzcinowym.

Te ciasteczka są bardzo pyszne,takie lekko chrupiące.Polecam upiec na podwieczorek,zapewniam,że każdy się na nie skusi.Do ich upieczenia użyłam musli tropikalne od SKWORCU
To musli jest bardzo pyszne w jego składzie oprócz trzech rodzai płatków jest dużo suszonych jagód goji,rodzynek,żurawiny,chipsów kokosowych.Z przepisu wychodzi około 20 sztuk ciastek.Zapraszam:)





Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka musli tropikalnego

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1.Mąkę,cukier trzcinowy,cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski,następnie dodajemy masło i rozcieramy opuszkami palców,aż powstaną małe grudki.Następnie wbijamy 2 jajka i dodajemy musli.Zagniatamy ciasto.
2.Z ciasta odrywamy kawałki,toczymy kulki,spłaszczamy i formujemy ciasteczka.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Ciasteczka pieczemy około 25 minut ,do zrumienienia.
4.Smacznego.




poniedziałek, 2 listopada 2015

Pasta z awokado,serem żółtym i młodym jęczmieniem.

Bardzo lubię wszelkie pasty do pieczywa,a awokado to wręcz uwielbiam.Tym razem do pasty postanowiłam dodać młody jęczmień w proszku od SKWORCU 
Przyznam się szczerze,że młody jęczmień używałam pierwszy raz.Według mnie smak ma trochę trawiasty,ale jak go dobrze przyprawimy to jest bardzo smaczny.Młody jęczmień ma wiele dobroczynnych właściwości.
Pastę polecam na śniadanie lub kolację,najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)

 


Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 sera żółtego
1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
1.Awokado myjemy,osuszamy,przekrawamy wzdłuż,usuwamy pestkę,miąższ wyjmujemy łyżką.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Do miąższu awokado dodajemy sproszkowany jęczmień i miksujemy blenderem na gładką masę.
3.Następnie do pasty dodajemy starty ser żółty i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny.
4.Smacznego.


(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

niedziela, 1 listopada 2015

Testowanie produków SKWORCU.

Sklep internetowy SKWORCU podjął współpracę z moim blogiem.W związku z tym otrzymałam sporą paczkę produktów.Paczka była wypełniona produktami po brzegi.Bardzo mile zaskoczyła mnie ich ilość.Poniżej znajdziecie listę produktów,które otrzymałam do testowania.

Wszystkie produkty zostały zapakowane w bardzo praktyczne opakowania z zamknięciem strunowym,co bardzo ułatwia otwieranie i zamykanie.Dzięki temu również cały aromat ziół i przypraw zostaje zamknięty i nie wietrzeje.

Sklep internetowy  /http://www.skworcu.com.pl/   
posiada w swojej ofercie wiele wspaniałych produktów m.in : zioła,przyprawy,kawy,herbaty,bakalie,akcesoria kuchenne i wiele innych produktów spożywczych.
Każdy produkt jest bardzo dokładnie i czytelnie opisany.Bardzo serdecznie zapraszam do odwiedzenia sklepu.

Już nie mogę doczekać się kiedy zacznę je testować.Zapewniam,że z produktami powstanie wiele wspaniałych i aromatycznych potraw.Moja opinia na temat produktów będzie rzetelna i uczciwa.




Otrzymałam wiele wspaniałych produktów:
1.Pomidory suszone.
2.Papryczki chilli Habanero.
3.Cynamon Cejloński mielony.
4.Musli tropikalne.
5.Shahi Paneer Masala.
6. Tandori Masala.
7.Cytryniec schisandra.
8.Kwiat gałki muszkatołowej.
9.Przyprawa Pięć Smaków.
10.Anyż gwiazdki.
11.Papryka Gochugaru.
12.Tikka Masala.
13.Trawa cytrynowa.
14.Gałka muszkatołowa mielona.
15.Cynamon Cejloński Laski.
16.Goździki mielone.
17.Zioła prowansalskie.
18.Borowiki szlachetne suszone.
19.Papryka czerwona płatki.
20.Młody jęczmień.
21.Przyprawa do gulaszu.
22.Warzywa suszone.
23.Musli tradycyjne.
24.Pieprz biały mielony.
25.Pietruszka suszona.
26.Mąka orkiszowa.
27.Amarantus ekspandowany.
28.Szafran.