Pierogi ze 艣liwkami i cynamonem 馃挏馃挏
Jak 艣liwki to i pierogi. Uwielbiam z du偶膮 ilo艣ci膮 cynamonu i roztopionego mas艂a. Pychotka. Z tej receptury powinno wyj艣膰 oko艂o 40-50 sztuk pierog贸w.
Poni偶ej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki m膮ki tortowej
p贸艂 艂y偶eczki soli
2 艂y偶ki oleju
1 jajko
oko艂o p贸艂 szklanki ciep艂ej wody
Na nadzienie:
oko艂o 300-400 g 艣liwek
cukier trzcinowy wed艂ug uznania
cynamon mielony wed艂ug uznania
Dodatkowo:
roztopione mas艂o do polania
cukier trzcinowy do posypania
cynamon mielony do posypania
s贸l do gotowania
m膮ka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych pierog贸w:
1. Umyte i osuszone 艣liwki pozbawiamy pestek, ka偶d膮 po艂贸wk臋 przekrawamy wzd艂u偶 na p贸艂. Posypujemy cukrem i cynamonem wed艂ug uznania, mieszamy i odstawiamy.
2. M膮k臋 przesiewamy do miski, dodajemy s贸l, olej i jajko, mieszamy, nast臋pnie stopniowo wlewamy ciep艂膮 wod臋 i mieszamy od razu zagniataj膮c ciasto. Wod臋 wlewamy stopniowo, jej ilo艣膰 zale偶y od wielko艣ci jajka i wilgotno艣ci m膮ki. Gdyby ciasto by艂o zbyt lu藕ne to dosypujemy m膮ki, a zbyt zbite to dolewamy wody. Mo偶emy nie zu偶y膰 ca艂ej wody. Ciasto przek艂adamy na stolnic臋 posypan膮 m膮k膮 i wyrabiamy przez kilka minut. Nast臋pnie formujemy kul臋 i przykrywamy czyst膮 艣ciereczk膮, odstawiamy na oko艂o p贸艂 godziny.
3. Ciasto dzielimy na mniejsze cz臋艣ci, wa艂kujemy na stolnicy, wykrawamy kr膮偶ki, nak艂adamy 艣liwki i zlepiamy brzegi formuj膮c pierogi.
4. Zagotowujemy wod臋 w garnku, wsypujemy s贸l do smaku, mo偶na da膰 troch臋 oleju do wody, nast臋pnie wrzucamy pierogi i gotujemy oko艂o 4-5 minut od wyp艂yni臋cia na powierzchni臋. Pierogi mo偶na przykry膰 pokrywk膮, szybciej si臋 zagotuj膮, a gdy wyp艂yn膮 odkry膰. Gotujemy na niewielkim ogniu. Pierogi gotowa膰 najlepiej partiami.
5. Ugotowane wyjmujemy delikatnie na durszlak 艂y偶k膮 cedzakow膮.
6. Podajemy polane stopionym mas艂em, posypane cukrem i cynamonem. Smacznego 偶ycz臋 馃┓ ♥️
Szklanka do odmierzania sk艂adnik贸w o pojemno艣ci 250 ml.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz