pi膮tek, 29 sierpnia 2025

Pierogi ze 艣liwkami i cynamonem

 Pierogi ze 艣liwkami i cynamonem 馃挏馃挏 


Jak 艣liwki to i pierogi. Uwielbiam z du偶膮 ilo艣ci膮 cynamonu i roztopionego mas艂a. Pychotka. Z tej receptury powinno wyj艣膰 oko艂o 40-50 sztuk pierog贸w.

 

Poni偶ej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.










Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki m膮ki tortowej 

p贸艂 艂y偶eczki soli 

2 艂y偶ki oleju

1 jajko

oko艂o p贸艂 szklanki ciep艂ej wody 


Na nadzienie:

oko艂o 300-400 g 艣liwek  

cukier trzcinowy wed艂ug uznania 

cynamon mielony wed艂ug uznania 


Dodatkowo:

roztopione mas艂o do polania

cukier trzcinowy do posypania 

cynamon mielony do posypania 

s贸l do gotowania

m膮ka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie pysznych pierog贸w:


1. Umyte i osuszone 艣liwki pozbawiamy pestek, ka偶d膮 po艂贸wk臋 przekrawamy wzd艂u偶 na p贸艂. Posypujemy cukrem i cynamonem wed艂ug uznania, mieszamy i odstawiamy.

2. M膮k臋 przesiewamy do miski, dodajemy s贸l, olej i jajko, mieszamy, nast臋pnie stopniowo wlewamy ciep艂膮 wod臋 i mieszamy od razu zagniataj膮c ciasto. Wod臋 wlewamy stopniowo, jej ilo艣膰 zale偶y od wielko艣ci jajka i wilgotno艣ci m膮ki. Gdyby ciasto by艂o zbyt lu藕ne to dosypujemy m膮ki, a zbyt zbite to dolewamy wody. Mo偶emy nie zu偶y膰 ca艂ej wody. Ciasto przek艂adamy na stolnic臋 posypan膮 m膮k膮 i wyrabiamy przez kilka minut. Nast臋pnie formujemy kul臋 i przykrywamy czyst膮 艣ciereczk膮, odstawiamy na oko艂o p贸艂 godziny.

3. Ciasto dzielimy na mniejsze cz臋艣ci, wa艂kujemy na stolnicy, wykrawamy kr膮偶ki, nak艂adamy 艣liwki i zlepiamy brzegi formuj膮c pierogi.

4. Zagotowujemy wod臋 w garnku, wsypujemy s贸l do smaku, mo偶na da膰 troch臋 oleju do wody, nast臋pnie wrzucamy pierogi i gotujemy oko艂o 4-5 minut od wyp艂yni臋cia na powierzchni臋. Pierogi mo偶na przykry膰 pokrywk膮, szybciej si臋 zagotuj膮, a gdy wyp艂yn膮 odkry膰. Gotujemy na niewielkim ogniu. Pierogi gotowa膰 najlepiej partiami.

5. Ugotowane wyjmujemy delikatnie na durszlak 艂y偶k膮 cedzakow膮.

 6. Podajemy polane stopionym mas艂em, posypane cukrem i cynamonem. Smacznego 偶ycz臋 馃┓ ♥️


Szklanka do odmierzania sk艂adnik贸w o pojemno艣ci 250 ml.

 

 








Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz